2019-04-24 06:41:11• hírek • Bede Emőke

Végre: gőzerővel zajlik a Kossuth-kert felújítása – Helyszíni képek

Ha Szatmárnémeti meghatározó épületeit és helyeit keressük, akkor a legtöbbeknek az egykori Pannónia Szálló, a Tűzoltótorony, a Székesegyház vagy a Láncos templom ugrik be először, de biztosan előkelő helyen végezne a helyen a Kossuth-kert is.

A Kossuth-kert létesítése kétségtelenül Kiss Gedeon szatmári főkapitány nevéhez fűződik, kinek emlékét egy szobor is őrzi a parkban. Muhi Sándor városismertetőjéből kiderül, a kert egy Heim nevű budapesti műkertész tervei alapján épült a XIX. század utolsó éveiben. A helyén eredetileg egy téglavető hely volt, ennek posványos gödreit egyszer fel kellett tölteni, s csak utána lehetett elindulni a megvalósítás útján. Ma már kevesen tudják, de annak idején a Kossuth-kert saját öntözőrendszerrel, két teremmel rendelkező kioszkkal, faiskolateleppel, kisebb állatkerttel és a jelenleginél sokkal díszesebb kapuval is rendelkezett. Mostanra már csak az egykori gőzfürdő épülete maradt meg, melyet 2007-re egy európai uniós pályázat révén sikerült felújítani, s azóta új rendeltetést is találtak neki.


Nem csoda hát, hogy a Kossuth-kert több generáció kedvenc időtöltési helye volt megannyi éven-évtizeden át. Az utóbbi időben azonban állapota igencsak leromlott, sürgős közbelépést igényelt. A park segélykiáltására most érkezett válasz, a helyi önkormányzat ugyanis az idei költségvetésben egy komoly szeletet különített el a terület rehabilitációjára.


Mint arról a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal Facebook-oldalán beszámolt, jelenleg azon dolgoznak, hogy a repedezett betonjárdákat korszerű térkövek váltsák fel. Amint elkészülnek a burkolattal, következhet a kültéri bútorzat, azaz a padok cseréje is. A tervek szerint a nyár folyamán a teles kerítés cseréje is meg fog történni – közölték.


Hamarosan tehát megújult formában fogadja majd a látogatókat a Kossuth-kert, mely nem csak kellemes délutáni séták helyszíneként szokott szolgálni, hanem az év során többször is színes eseményeknek is otthont ad az égigérő fák által védett terület. Az idei eseménysorozat egyik első állomása a május 17–19. között zajló Családi Hétvége lesz, melynek programjáról és fellépőiről egy korábbi cikkünkben már beszámolunk. Az említett írást ide kattintva lehet elérni.





 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: