2019-12-17 13:34:34• hírek • Bede Emőke

Végre fellélegezhetünk? Az utolsó ASP-gócot is felszámolták Szatmár megyében

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság kedden délelőtt közölte, deecember 16-án sikerült megtisztítani az utolsó afrikai sertéspestissel fertőzött gazdaságot is.

Év eleje óta 21 Szatmár megyei településen mutatták ki a sertésállományt alaposan megtizedelő fertőzést, mely nem kevesebb mint 55 háztáji gazdaságba jutott be. Mostanra sikerült mindegyiket megtisztítani, ugyanakkor a Szatmár megyei vadászterületeken még mindig tudnak 5 ASP-s esetről. A DSVSA továbbra is arra kéri a megye lakosságát, hogy segítsék az illetékes hatóság munkáját, és tartsák be a biztonsági óvintézkedéseket.


Az ASP heveny (acut) kórformájának házisertéseken megfigyelhető tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), test szerte vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés. Aki tehát ezeket a tüneteket véli felfedezni a disznóján, értesítse az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keresse fel az illetékes állatorvost. Ha a sertést a hatósági döntés értelmében le kell ölni, a DSVSA csak abban az esetben fizet piaci áron történő kárpótlást, ha előzetesen az állat már be volt jelentve az országos adatbázisba!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: