2019-06-14 04:33:22• hírek • Közlemény

Végre elindulhat a várva várt járda- és útfelújítás, valamint bicikliút építés Nagykárolyban

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Csütörtökön írta alá Nagykároly polgármestere azt a kivitelezési szerződést, mely olyan átfogó munkálatokat foglal magába, amilyenekre korábban a városban még nem volt példa - olvasható a nagykárolyi önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán közzétett közleményben.

Arról az infrastrukturális fejlesztést célzó projektről van szó, amely a „Károsanyag-kibocsátás visszaszorítása Nagykároly municípiumban, a Tartós Mobilitási Terv feltételeinek alkalmazása révén” néven ismeretes. A projekt összértéke 31,084 millió lej. A munkálatokra kiírt tendert, az Asocierea SC Tarr Const kft., az SC Tarr & Tarr kft. és az Urbis Concept kft. nyerték el.

 

A városvezető nyilatkozata szerint hét elektromos buszt vásárolnak, amely nem képezi ennek a projektnek a részét. A most aláírt szerződések eredményeképpen megújul a burkolat azokon az utcákon, ahol a tervezett buszjáratok közlekednek majd. Ezek mellett, kerékpárút is kialakításra kerül, a város központi részében. Teljes körű felújításon megy keresztül a 19-es számú főút is. A szükséges műszaki tervek elkészítésére hat hónap áll a kivitelező rendelkezésére, míg a munkavégzésre három év. Szakaszokban zajlik a kivitelezés és a tervezés is, annak érdekében, hogy minél hatékonyabban történhessen meg a munkavégzés.

 

Az önkormányzat azt szeretné, ha a tényleges kivitelezés megkezdődne szeptemberben, vagy októberben, a Mihai Viteazul út rehabilitációjával. Ez természetesen csak akkor történhet meg, ha elkészülnek időben a műszaki tervek és sikerül beszerezni a megfelelő engedélyeket - mondta az elöljáró. 

 

 

Amikor hozzákezdenek a kivitelezéshez, az a közlekedés szempontjából komoly fennakadásokat okoz majd - tette hozzá a kivitelező, majd megjegyezte, hogy számítanak a nagykárolyiakra, hogy együttműködnek annak érdekében, hogy segítsék a munkavégzést. A kivitelezéshez szükséges anyagokat a vállalat munkatársai és partnerei már elkezdték leszállítani Nagykárolyba, hogy szükség esetén ne várakozzanak a rendelés után. Igyekeznek a három éves határidőnél hamarabb befejezni a munkálatokat.

 

Az alábbi munkálatok kerülnek kivitelezésre a projekt kiírása szerint Nagykárolyban: 

 

  • 19 utca burkolatának rehabilitációja, mely összesen 99.441 négyzetméteren történik, illetve 80.649 négyzetméternyi járda és zöldövezet megújítása;
  • egy teljesen felszerelt autóbusz végállomás kialakítása;
  • 31 buszmegálló kialakítása és korszerűsítése
  • jegyértékesítő rendszer kialakítása (elektronikus jegyek és e-ticketing rendszer);
  • kerékpár-kölcsönző rendszerek kialakítása ”bike-sharing” rendszerrel, mely során 140 kerékpár lesz bérelhető, melyeknek 19 parkolót alakítanak ki a városban;
  • a járdahálózat kibővítése és korszerűsítése (13.145 méter hosszúságban);
  • a zöldövezet rendbetétele és új növények kiültetése.

 

Azon utcák listája, melyek felújításra kerülnek: Independenței, Somos, 1 Decembrie 1918, 25 Octombrie utca (19-es számú főút), Szőlő, Mioriței, Mihai Viteazul utca (19-es főút), Kaplonyi, Crișan, Cloșca, Iuliu Maniu, Calea Armatei Române, Temető, Ignișului, Ágoston, Zăgănescu, Corneliu Coposu, Május 1, Horea. 

 

A „Károsanyag-kibocsátás visszaszorítása Nagykároly municípiumban, a Tartós Mobilitási Terv feltételeinek alkalmazása révén” elnevezésű projekt révén, hét elektromos buszt vásárol az önkormányzat 13,25 millió lej összértékben.  Ennek a projektnek az összértéke 45,25 millió lej, s ezt az összeget a Regionális Operatív Program 2014-2020-es kiírása keretében finanszírozzák.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: