2011-10-06 12:50:45• hírek • Szatmar.ro

Végre a „bolondok házába” kerülhet „a bolond nő”

Szatmárnémeti legismertebb személyiségei közé tartoznak, vélhetően látásból többen ismerik őket, mint például a polgármestert vagy bármely kiemelkedő sportolót, mégis mindenki szabadulna tőlük. „Tarzanról" és „a bolond nőről" van szó, akiknek nem az utcán lenne a helyük.

A Szociális Közszolgáltatások Szatmárnémeti Osztálya (SPAS) lépéseket tett annak érdekében, hogy a két nevezett személyt felvegyék az „Egy Új Életet" Értelmi Fogyatékos Felnőtteket Ellátó és Gondozó Központba. Ám több akadályba is ütköztek.

Először is, a rendőrség közreműködésével, csak egyiküket sikerült azonosítaniuk. A nagypiac környékén „garázdálkodó" nőről ugyanis hosszas próbálkozások után kiderült, hogy Balog Ilonának hívják és pusztadarócon látta meg a napvilágot 1966-ban. Az elmeháborodott, néha agresszív, de mindenképpen kellemetlen személy korábban több hetet töltött a Megyei Kórház Sürgősségi Osztályának pszichiátriai osztályán.

A piacon nap mint nap dolgozók  "Némának" nevezik és elmondásuk szerint akkor válik agresszívvé, amikor részeg. "Kéregetésből él, de a pénzt mindig elissza. Józanon nincs baj vele, de részegként nagyon agresszív. Úgy tudom, Mezőpetriben vannak rokonai. Jó lenne, ha bezárnák már végre a bolondok házába, mert sok kellemetlenségünk van miatta", mondta a szatmár.ro-nak egy gyümölcsárus nő.

Ezzel szemben „Tarzanról", vagy „Rasta Manről", esetleg Rambóról gyakorlatilag semmit sem tudnak a hatóságok. Doina Vasut, a SPAS vezetője elmondta, egyelőre annyit sikerült csak kideríteniük, hogy nem szatmári származású, állítólag Kolozs megyéből „költözött át". A gyakran agresszívvé váló férfi „bolondok házába" való záratását pedig addig nem kezdeményezhetik, amíg nincsenek személyes papírjaik - magyarázta Vasut.

Másik lényeges probléma, hogy a polgármesteri hivatal nem rendelkezik semmilyen olyan intézménnyel, ahol a hasonló deviáns személyeket gondozhatnák. A Megyei Tanács gondnokságában lévő „Egy Új Élet" központ pedig félszáz páciens befogadására képes.

A központban viszont évek óta teltház van, és a várólista is igen hosszú...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: