2012-02-01 15:59:46• hírek • Szatmár.ro

Véglegessé vált a Megyei Kórház III.-as besorolása

Az egészségügyi minisztérium véglegesítette a Szatmár Megyei Kórház besorolását - a III-as kategóriába került, de feljebb akar lépni, hiszen a magasabb kategória több pénzt, nagyobb költségvetést is jelent.

Csehi Árpád megyei tanácselnök kedden Bukarestben járt, ahol találkozott Dr. Ritli Lászlóval, a Román Egészségügyi Minisztérium vezetőjével is. A miniszter bejelentette: véglegesítették a Szatmár Megyei Kórház besorolását, azaz véglegessé tették az ideiglenes III.-as kategóriát. Ez a kategória középkompetenciájú kórházat jelent - valamely megyét, illetve, kivételes esetekben a szomszédos területi egységek lakosságát látja el közepes súlyosságú esetekben.

A besorolásnak a kompetencia mutatása mellett az Országos Egészégbiztosítási Pénztárral megkötött szerződések összegében van kiemelkedően fontos szerepe. Az I.-es kategóriába tartozó kórházak a teljes összeget megkapják, az alacsonyabb kategóriájúak pedig egy megadott táblázat szerint százalékban kevesebbet kapnak - a III.-as kategóriában például öt százalékkal.

Csehi Árpád szerint az elmúlt hónapok fejlesztéseinek eredményeképpen reális esély lenne arra, hogy egy kategóriával fentebb lépjen a Szatmár Megyei Kórház. Ennek egyik feltétele az együttműködés lenne egy egyetemi központtal, ugyanis a célkategóriának egyik feltétele az egyetemi gyakorlókórház-státusz.

A másik feltétel az lenne, hogy más megyékből is érkezzenek betegek, legalább a betegszám 5 százaléka. Ennek megvalósítására is van lehetőség, hiszen az újonnan átadott sebészeti műtők felszereltsége olyan, hogy a régióban nem sok kórház rendelkezik ilyennel. Emellett a diabetológiai központ és az urológiai ellátás is olyan színvonalú, hogy egyre több beteg érkezik ide kivizsgálásra, kezelésre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: