2015-11-16 02:42:23• hírek • Kocsis Zoltán

Meister Storck ismét nyerőt húzott - 44 éves álom vált valóra!

Az oslói csütörtöki meccsnél is sokkal jobb játékkal rukkolt elő Magyarország a vasárnapi visszavágón, amely 2-1-re ismét legyőzte Norvégiát, így kettős győzelemmel, 3-1-es összesített eredménnyel jutott ki a jövő évi, franciaországi Európa-bajnokságra. 44 év után ismét!

22186 szív dobogott izgatottan vasárnap este a Ferencváros stadionjában, a norvégokat leszámítva természetesen mindenki azt remélte, Magyarország 44 után kijut az Európa-bajnokságra, vagy 30 év után egy világeseményre (nem számítva persze a különböző korosztályos tornákat, vagy az 1996-os atlantai olimpiát). Az Üllői úti létesítmény piros-fehér-zöldbe burkolózott, a közönség sorsaiban felvillanó Szatmárnémeti vagy Kolozsvár felirat pedig jelezte: egy egész nemzet álma, öröme áll vagy bukik a 11 játékos lábában. Mert lehet ugyan bagatellizálni, de ettől még tagadhatatlan: a sportnak igen is komoly közösségépítő, nemzeti identitást, együvé tartozást gerjesztő hatása van.

Minden tiszteletet és megbecsülést megérdemelnek a játékosok, akik ritkán látható alázattal, taktikai fegyelemmel, tudatossággal játszották végig a norvégok elleni 180 percet, a döntő érdem azonban alighanem Bernd Storcké. A német szakembert rengetegen, gyakorlatilag egy nemzet kritizálta és támadta a csoportkör utolsó négy meccse alatt és után, a pótselejtezőkre való felkészülés közben, Norvégia ellen azonban mesterművet tett az asztalra. Egyszerűen minden húzása bejött!

Mert Kleinheisler László beválogatása, kezdőbe állítása és oslói győztes gólja után se sokan gondolták például, hogy a Groupama Arénában Priskin Tamás kezdeni fog. A 14. percben aztán Kádár Tamás indította a pozsonyi Slovan csatárát a baloldali oldalvonal mellett, Priskin betört a tizenhatosra, a két védőt beforgatta és hatalmas gólt csavart a hosszú felső sarokba! Ørjan Nylandnak esélyes sem volt védeni! Őrült nagy gól, írta az egyik német nyelvű szakhonlap!

Közel fél órára volt szükségük a norvégoknak, hogy először veszélyeztessék Király Gábor kapuját, de a 39 éves kapus nagyot védett Haitam Aleesami lehetőségénél. Magyarország egyáltalán nem barikádozta be magát saját kapuja elé, ha lehetősége adódott, bizony bátran támadott. A 35. percben Kleinheisler ívelt át remekül a baloldalra, ahol Lovrencics Gergő fejelt előre vetődve kevéssel kapu mellé. Komoly helyzet volt! Mint ahogy az első félidő utolsó pillanataiban komoly helyzet nyílt a vendégek előtt is, amikor egy szöglet után Even Hovland fejesét követően a labda a kapufa tövét találta el.

A második félidő elején mindkét csapat rendkívül sok hibával játszott. Magyarország gyorsan elveszítette a labdákat, amikkel azonban Norvégia nem tudott mit kezdeni. A konfúz játék és a stabil magyar védelem miatt sokáig nem alakult ki komolyabb helyzet - mígnem az 58. percben Dzsudzsák Balázs megpattanó lövése a felső lécen csattant. Izgalmas adok-kapok kezdődött ekkor, hisz néhány perccel később Markus Henriksen fejese kerülte el kevéssel a kaput. A 71. percben a meccs egyik legszebb jelenetében Dzsudzsák fűzte fel sorra a védőket, majd lapos bombáját Nyland kapus hatalmas bravúrral ütötte csak ki a rövid alsó sarok elől. Percekkel később Alexander Tettey lecsorgó távoli lövése után keveredett Marcus Pedersen elé a labda, de Király ismét nagyot védett.

A következő percek főszereplője Marcus Henriksen lett, az AZ Alkmaar középpályása előbb kapu fölé lőtt egy labdát, majd a négy percen belül kétszer is betalált. Szerencsére mindkét kapuba! A 79. percben Dzsudzsák szögletét Böde Dániel csúsztatta meg, a menteni igyekvő Henriksen azonban saját kapujába sarkalta a labdát. Négy perccel később Jo Inge Berget közeli lövését Király csak blokkolni tudta, a kipattanó labdát pedig Henriksen a kapuba lőtte.

A szépítés azonban későn jött ahhoz, hogy a magyar lábakat megingassa, a norvégoknak pedig szárnyakat adjon, így a nemzetközi sportsajtó nem kis meglepetésére Magyarország jutott ki a franciaországi Európa-bajnokságra, méghozzá kettős győzelemmel búcsúztatva Norvégiát. Hogy 44 év után kikkel csaphatunk össze a kontinensviadalon, az a december közepei sorsoláson derül majd ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: