2009-11-25 11:15:38• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Végleges választási eredmények

A második mandátumra pályázó Traian Basescu jelenlegi román államfő végzett az első helyen a vasárnapi romániai elnökválasztáson, amelynek első fordulójában 1,29 százalékkal előzte meg a második helyezett szociáldemokrata Mircea Geoanát, de nem szerezte meg a győzelemhez szükséges többséget.

A román Országos Választási Iroda a szavazatok teljes feldolgozása után, szerdán délelőtt közzé tett eredménye szerint a Demokrata Liberális Párt (PD-L) által támogatott Basescu a szavazatok 32,44 százalékát gyűjtötte össze, második lett Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, aki a voksok 31,15 százalékát kapta meg. Ők ketten mérik össze erejüket a decemberi 6-i második fordulóban.

Harmadik lett Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, aki 20,02 százalékos támogatottságot mutathat fel. A negyedik helyen Corneliu Vadim Tudor, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) jelöltje végzett a voksok 5,56 százalékával.

Ötödik Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje, aki 372 764 szavazatot gyűjtött. Ez 3,83 százalékos eredménynek felel meg.

A magyar jelöltet követi a függetlenként indult Sorin Oprescu bukaresti főpolgármester, aki 3,18 százalékos eredményt ért el. Egy százalék fölötti támogatottságot tud felmutatni még George Becali, az Új Generáció Pártjának (PNG) elnöke, aki a szavazatok 1,91 százalékát összesítette. Az elnökválasztáson való országos részvételi arány elérte az 54,37 százalékot.

Érvényesnek és eredményesnek bizonyult az egykamarás parlament bevezetéséről és a törvényhozók számának csökkentéséről szóló népszavazás, amit Basescu írt ki. A voksoláson 50,95 százalékos részvétel mellett a szavazók 77,78 százaléka értett egyet az egykamarás parlament bevezetésével, a jelenlegi két házból - szenátusból és képviselőházból - álló törvényhozói testület helyett. A törvényhozók számának maximum 300-ra való csökkentését - a jelenlegi 471-ről - a szavazók 88,84 százaléka támogatta.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: