2009-03-17 17:11:39• hírek • MTI

Véget vetnének az utcai koldulásnak

Kampányt indított a koldulás ellen a nagyváradi önkormányzat. Az illetékesek azt remélik, hogy az akcióval fokozatosan sikerül visszaszorítani a az utcai kéregetést. Nem ez az első ilyen irányú kezdeményezés a bihari megyeszékhelyen, a korábbiak azonban nem jártak sikerrel.

A hétfőn elkezdődött akció keretében a közösségi rendőrség, a határőrség, a megyei rendőr-főkapitányság és a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) embereiből álló csoportok egy hónapon keresztül reggeltől estig járják a várost, hogy lajstromba vegyék a koldulásból élő személyeket.

A kampány egyik legfőbb célja, hogy a lakosságban tudatosítsa: azzal, hogy pénzt adnak egy koldusnak, valójában nem segítenek rajta, csak bátorítják ezt az életformát, hiszen a valódi segítség a szociális háló kihasználásában rejlik.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a városban kéregetők túlnyomó része nem nagyváradi. Ilie Bolojan polgármester még prefektusként azt javasolta azon települések elöljáróinak, ahonnan a koldulók zöme érkezik, hogy juttassák földhöz a kéregetésből élőket, hiszen ha van miből megélniük, valószínűleg nem utaznak a megyeszékhelyre kéregetni.
A javaslat azonban nem bizonyult életképesnek, mint ahogy a korábbi önkormányzat akciója sem, amelyben az autóbuszokon és villamosokon plakátokkal szólították fel az utasokat: ne adjanak pénzt a koldusoknak. A tömegközlekedési járművekről kiszorult kéregetők ugyanis a piacokon és más csomópontokon koldulók számát gyarapították.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: