2013-05-10 16:51:32• hírek • Kocsis Zoltán

Véget kell vetni az ingázó diákok kálváriájának

Az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke bemutatta a sajtó képviselőinek saját és az RMDSZ képviselőházi frakciójának néhány fontos törvénykezdeményezését.

Első pontban Kereskényi felszólította a kormányt, hogy törlessze végre az ingázó diákokkal szembeni elmaradásait. Figyelembe véve, hogy az UNESCO adatai szerint Romániában négy gyerek közül egy a szegénységi küszöb alatt él, valamint, hogy az anyagi fedezet hiánya sok esetben az iskolaelhagyás egyik oka, a 2011-ben elfogadott tanügy törvény kimondja: a minisztérium fedezi minden olyan diák ingázását, aki más településre kénytelen járni tanulni, ám nem messzebbre, mint 50 kilométer. Ezt a támogatást október óta nem fizeti a minisztérium.

„Egy vámfalui család keresett meg a problémával, akiknek három gyereke is Szatmárnémetibe ingázik. Ez évente közel 5400 lejbe kerül. Szerdán beadványt adtam át Remus Pricopie tanügyminiszternek, amelyben arra kérem: mondja meg, mikor akar fizetni a minisztérium. Mikor vetnek már véget az ingázó diákok kálváriájának?", jelentette ki Kereskényi.

A parlamenti képviselő ismertette az RMDSZ frakció két egészségügyi kezdeményezését is. Egyrészt szeretnék elérni, hogy azon településeken, ahol a kisebbség számaránya eléri vagy meghaladja a 20%-ot, a kórházi alkalmazottak kötelezően beszéljék is az adott nyelvet. A másik kezdeményezés célja, hogy az európai betegbiztosítási kártya érvényességét hat hónapról két évre változtassák. Ausztriában és Csehországban ez tíz évig érvényes, míg a legtöbb uniós országban két évig, szól a szövetség érvelése

Sajtótájékoztatója második részében Kereskényi bírálatot intézett Marcela Papici, Szatmárnémeti alpolgármestere ellen. Ennek oka az alpolgármester azon döntése, amely a képviselő szerint „megalázó a városban működő tanintézmények vezetőire nézve".

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala még a 2003-2004-es tanév előtt dolgozta ki Viorel Solschi akkori alpolgármester javaslatára azt a fejpénz szerinti támogatási rendszert, amely alapján a tanügyi intézmények a folyó kiadásokra megkapták a fedezetet. Papici döntése alapján azonban immár csak a működési költségekre (gáz, víz, villanyszámla kiegyenlítése) kapnak pénzt az intézmények. Minden más esetben Papicihoz kell fordulniuk.

„Elfogadhatatlan, hogy egy iskola igazgatójának az alpolgármesterhez kell fordulnia, ha egy köteg WC-papírt akar vásárolni. Ez megalázó az iskolák vezetői számára. Ilyen alapon meg is szüntethetnénk az igazgatói tisztségeket." fogalmazott Kereskényi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: