2016-03-24 15:20:05• hírek • Szatmár.ro

Véget kell vetni a szatmárnémeti fák pusztításának!

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és civilek közösen szólították fel a polgármestert: fejezze be Szatmárnémeti fáinak a sok esetben illegális csonkítását, hiszen nem ez a megfelelő stratégia a csókák elűzésére. Sok fa ugyanis nem bírja a drasztikus nyírást, ráadásul addig úgyis lesznek csókák a városban, amíg ennyi szemétből lakmározhatnak.

Csütörtök délben az István tér parkjának közelében található zöldövezetnél tartott sajtótájékoztatót Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, illetve a szatmári civil szféra képviseletében Boér Ádám és Fülöp Szabolcs. A téma a város fáinak drasztikus, esztelen nyírása volt. És most nem az útszéli fákról beszéltek, amelyeket már jó ideje nyírnak teljesen kopaszra „hozzáértő kertészek”, hanem azokról, amelyek zöldövezetekben találhatók. Néhány napja ugyanis a sajtótájékoztató helyszínén található fákat is alaposan megnyírták, ráadásul környezetvédelmi engedély nélkül estek neki az ágaknak - valószínűleg az István tér parkjában található megkopaszított fákról átköltözött csókákat akarták továbbüldözni.

„Elfogadhatatlannak tartom, amit a polgármesteri hivatal csinál, ezért felszólítom Dorel Coicát, hogy vessen véget a fák csonkításának. Most egy kisebb zöldövezet fái estek áldozatul, de félő, hogy hamarosan a Kossuth-kert fái lesznek a következők” - mondta Kereskényi Gábor a szabadtéri sajtótájékoztatón.

Boér Ádám és Fülöp Szabolcs is egyetéretett a politikussal. „Amikor az útszéli fákat nyírják, arra fogják a drasztikus beavatkozást, hogy a lombok károsíthatják az áramkábeleket. Itt nincs egyetlen kábel sem, ráadásul márciusban a madarak szaporodási időszakában nem is lenne szabad a fákat nyírni - az ilyesmit decemberben kell elvégezni” - magyarázta Boér. Mint kiderült, a környezetvédelmi igazgatóság engedélyt sem adott a nyírás elvégzésére.

Fülöp Szabolcs szerint a fák alapos megnyírásával nem lehet elűzni a csókákat a városból. „Amíg ennyi szemétből lakmározhatnak a csókák, nem fognak sehová menni, hanem fáról fára költöznek. És akkor minden fát lekopaszítanak? A megoldás a város tisztán tartása és fás ligetek létrehozása lenne a városon kívül” - mondta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: