2011-12-12 10:53:12• hírek • Szatmár.ro

Véget ért a természetvédelmi projekt

Végéhez ért az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös projektje. A „Határon átnyúló madártani monitoring hálózat és on-line adatbázis fejlesztése" című projekt záró konferenciájára 2011 december 9-10.-én került sor a Szatmár megyei Csanáloson. A projekt a „Magyarország - Románia Határon Átnyúló Program 2007-2013" keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.

A pályázat a határ menti, természeti értékekben gazdag területek hosszú távú megőrzésének megalapozása köré szerveződött. Ennek érdekében átfogó, összehangolt madártani felméréseket végeztek a szervezetek önkéntesei. A román oldal négy megyéjében (Arad, Bihar, Szatmár, Temes) 4 megyei koordinátor és 9 önkéntes gyűjtött adatokat véletlenszerűen kijelölt területekről és térképezték fel a fehér gólyák elterjedését több mint 200 település bejárásával.

A terepen gyűjtött adatok értékelésére közös on-line adatbázis létrehozásával a jövőben folyamatosan friss adatokkal szolgálhatnak a nyilvánosság, a döntéshozók, a fejlesztők, az állami és a civil természetvédelmi szakemberek részére, ezzel is hozzájárulva a határ menti régiók természeti értékeinek hatékonyabb megőrzéséhez.

A kétnapos konferenciára 25-ön érkeztek Románia és Magyarország határmenti megyéiből. A programban résztvevő szervezetek képviselői, rövid előadások keretében bemutatták az egy év távlatában történteket. Szó került a különböző megyékben történt felmérésekről, módszerekről és az így nyert adatokról. Részletesen beszéltek a Mindennapi Madaraink Monitoringáról, a fehérgólya állományának felméréséről, valamint az on-line adatbázis működési elvéről is. A konferencia során meghívott előadók tartottak bemutatókat az országban zajló hasonló témájú pályázatokról. Így szó esett a békászó sas és a kerecsen sólyom védelméről, de a Túr Menti Védett Területeken végzett madártani felmérések is bemutatásra kerültek.

A projekt vezetői sikeresnek ítélték a mögöttük levő egy évet, reményeik szerint itt nem ér véget az együttműködés és a jövőben újabb sikeres munkákhoz vezet. Az esemény végeztével a kötetlen beszélgetések már ebben a szellemben zajlottak. Újabb együttműködési tervek születtek, ezzel igyekezve elősegíteni a határmenti természeti értékek megóvását, mely csak együttes erővel érhető el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: