2012-02-21 09:20:10• hírek • Kocsis Zoltán

Véget ért a sztrájk, keddtől munkába álltak az Electroluxban

Majd egy hónap munkabeszüntetés után kedden újra beindult a termelés az Electroluxban, miután a gyár vezetőinek és alkalmazottainak sikerült megállapodniuk egymással. Sorin Faur, a szakszervezet vezetője a sajtónak elmondta, a kéréseik 85%-át teljesítették a gyár vezetői.

A legkeményebb egyeztetések természetesen a fizetések körül zajlottak, a svéd gyár elöljárói pedig végül beleegyeztek, hogy január 1-i hatállyal, visszamenőleg, 120 lejes fizetésemelést biztosítanak az alkalmazottaknak. A bérhez hozzájárul még a hűségbónusz, ami adott esetben akár a fizetés 25%-át is jelentheti. Megegyezés született arról is, hogy elbocsátás esetén minden munkás végkielégítésként annyi havi fizetést kap, ahány évet korábban a gyárban ledolgozott.

Az új megállapodás szerint a 13. havi fizetés a bér 110%-át teszi majd ki, 25 év, az Electroluxban ledolgozott munkaidő után pedig 50%-os béremelést kap bármely alkalmazott.

A tárgyaló felek szintén megállapodtak abban, hogy hétköznap a túlóráért 175 százalékot fizet majd a gyár, hétvégén pedig 250%-ot. Az üzem vezetői vállalták azt is, hogy berendeznek és fenntartanak egy szobát a szakszervezeti tevékenységek részére.

Néhány hete még az utcára vonultak, keddtől ismét dolgoznak

Faur elmondta, az egyik legfontosabb feltétel, amit nem tudtak elfogadtatni a vezetőkkel, az a fizetett ebédidő megtartása. Ez azt jelenti, hogy ezentúl az ebédidő nem számít bele munkaidőbe: az effektív munkaidő nem változik tehát, csak a munkások a gyárban eltöltött ideje hosszabbodik meg.

A szakszervezeti vezető elégedetten nyilatkozott a tárgyalások eredményeit illetően és elmondta, hogy az új feltételek március 1-től lépnek életbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: