2012-12-09 20:23:38• hírek • MTI

Véget ért a szavazás

Este 9-kor véget ért a szavazás, melyen a választópolgárok a parlament összetételéről döntöttek. A voksolás különösebb rendellenességek nélkül zajlott, viszont az időjárás miatt a vártnál alacsonyabb volt a részvétel.

A téli időjárás alaposan megzavarta a szavazást, hiszen a délelőtt folyamán több száz szavazóhelyiség ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét, vagy később nyitottak a tervezetthez képest. A havazás főleg Bánságban és Erdélyben okozott nehézségeket. Temes, Arad és Hunyad megyében több település áram nélkül maradt.

Románia keleti részén is gondok voltak, hiszen például a Mediafax hírügynökség tudósítása szerint a Galati megyei Cosmesti faluban délután hat órakor áramszünet volt, így elemlámpák és gyertyák fényénél zajlott a voksolás a helyi szavazókörzetben.
A havazás a belső-erdélyi, a partiumi és a székelyföldi megyéket is érintette. A jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben a részvételi arány elmaradt az országos átlagtól, amely délután hat órakor 36,54 százalék volt.

A román belügyminisztérium közlése szerint délután öt óráig 370 feljelentést regisztráltak, amelyek választási rendellenességekre és szabálytalanságokra vonatkoztak. A hatóságok 41 bírságot róttak ki, és 35 megvesztegetés-gyanús esetről szereztek tudomást, amikor jelöltek pénzt adtak a választóknak, hogy menjenek el szavazni.

A voksolás idején három ember életét vesztette hirtelen rosszullét nyomán. Egyikük a szavazóhelyiségben hunyt el, a másik kettő közvetlenül a szavazókörzetből való kijövetel után.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: