2014-01-27 17:49:29• hírek • Szatmár.ro

Véget ért a nagy vízimadár-számlálás

A szatmári ornitológusok összesen 32 vízimadár-fajt azonosítottak körútjuk során.

Nemrég ért véget az Európa-szintű vízimadár-számlálás, amelyben a Román Madártani Egyesület szatmár megyei szervezete is részt vett. Nem ez az első alkalom, hogy a szatmári ornitológusok tevékeny szerepet vállalnak ebben, hiszen 2004 óta minden évben elvégzik a megye vízimadár-populációinak felmérését.

Idén is több helyszínen azonosítottak és vettek számba állatokat: az Etényi tónál, az Apai bányatónál, a Kányaházi víztározónál, a Kökényesdi horgásztónál, a Túr árterületén Halmi és Kökényesd között, a Majtényi halgazdaságnál, a Szamos folyó két szakaszán és a Hodisai tónál.

Az ornitológusok 32 fajt azonosítottak, amelyek számára ideális volt az eddigi enyhe tél - a vízfelületek ugyanis nem fagytak be. A tavakon alacsony vízállást tapasztaltak a madárszámlálók, ez viszont a bukó fajoknak nem volt előnyös, hiszen nem tudtak megfelelően táplálkozni.

A madármegfigyelők esős, ködös időben voltak kénytelenek elvégezni a számlálást, ezért a különböző fajok azonosítása nem volt egyszerű. Azért a tapasztaltabbaknak nem volt nehéz a felismerés - a számlálás során több mint 3 ezer tőkés récét, 137 szárcsát, kevés nagybukót, kisbukót, kercerécét láttak. A folyópartokon viszont olyan madarakat is láttak, amelyek ilyenkor általában már nem tartózkodnak itthon: kócsagokat és gémeket.

Természetesen számba vették azokat a madarakat is, amelyek nem tartoztak a vízimadarak közé. Egy rétihéját és megközelítőleg 150 fenyőrigót is számba vettek.

A számlálás eredményét nemrég összesítették, az adatokat Bukarestbe küldik, ahonnan az angliai Madártani Központba kerül összesítésre az összes európai adat.

A madármegfigyelésben és számlálásban diákok is részt vettek

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: