2012-06-27 16:12:47• hírek • Szatmár.ro

Véget ért a képességvizsga

Túl vannak a nyolcadikosok a felmérő vizsgán, az eredményeket pénteken 14 órakor függesztik ki az iskolákban.

Nehéz próbatételen vannak túl a megye nyolcadikosai: a magyar osztályban végzett diákok három tárgyból vizsgáztak hétfőtől kezdődően, az utolsó megmérettetésre pedig szerdán került sor. Hétfőn román nyelv és irodalomból kellett bizonyítaniuk, kedden magyar nyelv és irodalomból vizsgáztak, szerdán pedig matektudásukat mutatták meg a feladatsorok megoldásával.

Szász Piroska, az idei képességvizsga megszervezésével és lebonyolításával foglalkozó bizottság vezetője elmondta: a vizsgáztatás során nem történt különösebb incidens, egyetlen diák sem kényszerítette ki, hogy kizárják a megmérettetésből. A nyolcadikosok az előző évekhez képest jóval szigorúbb körülmények között vizsgáztak, hiszen minden teremben, ahol dolgozatírás volt, kamera figyelte a diákokat. Szász Piroskától megtudtuk, hogy összesen 208 kamera figyelte a nebulókat Szatmár megyében - ezeknek beszerzését minden iskola saját maga bonyolította le a tanügyminisztériumtól erre a célra kért és kapott pénzből. Kamerák követték a vizsgatételek sokszorosítását és a dolgozatok javításának folyamatát is.

A diákok saját iskolájukban vizsgáztak, a megyében megírt összes dolgozatot azonban Szatmárnémetiben javították-javítják ki, négy vizsgaközpontban: a Constantin Brancoveanu Általános Iskolában, a Vasile Lucaciu Általános Iskolában, a Ion Creanga Általános Iskolában illetve a Mircea Eliade Általános Iskolában.

A nyolcadikosok képességvizsgájának a diákok továbbtanulásában van nagy szerepe. Az V.-VIII.-osztályos tanulmányi átlag és a képességvizsgán kapott jegyek átlagának számtani középarányosa adja meg azt a jegyet, amelyikkel a tanulók bekerülnek a számítógépes rendszerbe. A számítógép az eredményeket és a diákok preferenciáit figyelembe véve osztja szét őket az elméleti és szaklíceumokba.

A képességvizsga eredményeit pénteken, június 29-én 14 órakor teszik nyilvánossá, kifüggesztve minden iskolában a vizsgázók eredményeit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: