2010-06-02 17:31:09• hírek • Szatmár.ro

Véget ért a felmérés

Szerdán déli tizenkét órától matematikából bizonyíthatták be a felkészültségüket a Szatmár megyei diákok - ez volt a nyolcadikosok utolsó pótvizsgája.

A vizsga tesztkérdésekkel tarkított kérdőíveit, akárcsak az érettségi esetében, egy központi felmérő bizottság állította össze, ezek közül húztak egy tételsort - ezt sokszorosították a diákoknak. Minden romániai iskolában külön megrendezték országos felmérőt, a tanintézmények saját bizottságot állítottak és az iskolák tanárai vigyáztak fel a megíráskor és ők is javítják ki őket.

Köztudott, hogy a romániai nyolcadikosok középiskolába való felvételije idén az anyanyelvi oktatásban részesülő diákok esetében három, a román nyelvet tanulók esetében két írásbeli vizsgából állt. A diákok első vizsgasorozatára májusban került sor, a mostani tesztek már a speciális szesszió pótvizsgái voltak.

A dolgozatírás után a diákok elhelyezése továbbra is számítógépes algoritmus segítségével történik. A következő tanévben a felvételi jegy felét a gimnáziumi átlag teszi ki. A hetedikes egységes dolgozatok eredménye 25, illetve a nyolcadik végi vizsga átlag eredménye további 25 százalékot nyom a latban. A 2011-ben végző nyolcadikosok felvételi jegyét fele-fele arányban a gimnáziumi átlag, illetve a felvételi átlaga teszi majd ki.

Június 17. és 24. között a diákoknak egy űrlapot kell kitölteniük, amelynek segítségével feliratkoznak a kívánt középszintű oktatási intézménybe. Ezeket az adatokat vezetik be a számítógépbe, amely a diákok leosztását elvégzi. A diákok egyetlen megye iskolái közül választhatnak. Amennyiben a diák nem abban a megyében szeretné tanulmányait folytatni, mint ahol nyolcadikig tanult, külön erre a célra megnyitott központokban kell kitöltenie az űrlapot. Július másodikán történik meg a számítógépes leosztás, 3-án az általános iskolák kifüggesztik a volt tanulóik névsorát, illetve azt, hogy ezek milyen tanintézményekbe jutottak be, továbbá arról is tájékoztatnak, hogy a különböző líceumokban hány hely maradt üresen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: