2009-10-25 19:58:11• hírek • Gozner Gertrud

Véget ért a XIX. Hajnal akar lenni népdaléneklési verseny

Tizenkilencedik alkalommal szervezték meg a hétvégén a Hajnal akar lenni népdaléneklési versenyt Szatmárnémetiben. A Dinu Lipatti Filharmóniában megtartott kétnapos rendezvény első napján, szombaton a selejtezők zajlottak, míg vasárnap a döntőre és a gálaműsorra került sor. Összesen 52 Kárpát-medencei népdalénekes indult az idén, közülük19-en kerültek be a döntőbe.

Birinyi József népzenekutató, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének társelnöke, a zsűri tagja igazán színvonalasnak értékelte az idei megméretést. A döntőben elhangzó dalokat hallva úgy éreztem magam, mintha az már a Gálaműsor lenne - fejtette ki a zenei szakember. Birinyi szerint nem lehetett igazi versenyről beszélni, mert itt valójában népdalt szerető emberek gyűltek össze, akik egymásért izgultak. Enne ellenére kénytelenek voltak egy sorrendet megállapítani - tette hozzá.

Eszerint a XIX. Hajnal akar lenni verseny első helyezettje a legmagasabb pontszámmal a pusztinai Feraru Cristian lett. A második helyet megosztva a balánbányai Nagy Noémi és a debreceni Káplár Gréta kapta, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a budapesti Kiss László állhatott fel.

A Gálaműsor keretén belül dr. Olsvai Imre, a MTA Zenetudományi Intézetének nyugalmazott főmunkatársa, Kodály Zoltán tanítványa Birinyi Józseffel együtt Történelem a népdalokban címen tartott előadást, amit a szatmári magyar nyelvű egyházak egyesített kórusa kísért. A vasárnapi ünnepi műsor a verseny résztvevőinek előadásaival zárult.


19 versenyző jutott a 19. alkalommal megszervezett népdaléneklési verseny döntőjébe.


Birinyi József, Dr. Olsvai Imre és az egyházak egyesített kórusa a Gálaműsorban.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: