2011-12-07 12:56:30• hírek • Póti Orsolya

Véget ért a Szent Miklós görög katolikus templom búcsúja

A Szatmárnémeti Szent Miklós görög katolikus templom idén is megrendezte hagyományos templombúcsúját. Az elmúlt napokban külföldi vendégek is együtt ünnepeltek az egyházkerület híveivel.

Szombaton vette kezdetét és kedden ért véget a Szent Miklós görög katolikus templom búcsúja. Az ünnepséget Szent Miklós myrai püspök tiszteletére rendezték. Ő a tengerészek, kereskedők, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek és a pálinkafőzők védőszentje és hozzá kapcsolható a Mikulás személye körüli legenda kialakulása is.

Az ő ünnepén, december 6-án került sor ünnepélyes Szentliturgiára a Szatmárnémeti Szent Miklós templomban. A liturgia alatt a Hajdúdorogi Görög Katolikus Gimnázium, Szent Bazil oktatási központ énekkara énekelt. A liturgia ünnepi szónoka Ft. Gorcs György Abaúj-Hegyaljai esperes, tokaji parókus volt. Szent Miklós napja előtt  az egyházkerület hívei lelkigyakorlatokon vehettek részt, illetve karácsonyi szent gyónásukat is elvégezhették.

Az templombúcsú idén nem zárult hagyományos körmenettel, ehelyett a a magyarországi oktatási központ kórusa adott csodálatos ünnepi koncertet. A kórus elsősorban a vasárnapi és ünnepnapi Szentliturgiákon énekel és látja el a kántori szolgálatot. Minden egyházközségi meghívásnak eleget tesznek. Az énekkar tagjai keleti katolikus egyházi kórusműveket énekelnek. Többek között Rachmanyinov, Csajkovszkij, Rimszkij-Korszakov, Mendelssohn, Verdi, Mozart, Kodály, Bárdos egyházi kórusműveit, görög katolikus Szentliturgia zenei feldolgozásait, liturgikus kórusműveiket éneklik.

Kovácsné Csinószki Mária karvezető szerint az egyházi ének az ünnepélyes istentiszteletnek nélkülözhetetlen része, melynek célja, emelni a szertartások szépségét és fényét, díszíteni a liturgikus szöveget s a hívek lelkét fogékonnyá tenni a Szentliturgia kegyelmeinek befogadására és átélésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: