2011-06-24 14:42:00• hírek • Kocsis Zoltán

Véget ért a Matra-projekt

Az kapcsolatteremtés, a tapasztalatcsere és az együttműködés fontosságát hangsúlyozták mind a romániai, mind pedig a hollandiai fél képviselői a Matra-projekt zárókonferenciáján pénteken a Poesis Multikulturális Központban.

A holland külügyminisztérium által létrehozott Matra-projekt „Együtt az idősekért, együtt az otthoni betegápolásért" program keretében csütörtökön Szatmárhegyen átadták a tizennégy idős ember befogadására és gondozására létrehozott intézményt. Pénteken a zárókonferencián valamennyi érintett elmondhatta a három éves közös munka alatt szerzett benyomásait, tapasztalatait. A moderátor szerepét Mihaela Pop, az Ezüst Otthon igazgatója vállalta magára, aki a névválasztással kapcsolatban elmondta: az otthon szó azt akarja kifejezni, hogy reményeik szerint mindenki otthonra talál majd benne, az ezüst pedig egyszerre jelzi az ősz hajat, ugyanakkor egy értékes fémet is.

Elsőként Tanya van Gool, Hollandia bukaresti nagykövete kapott szót, aki, kiemelve, hogy egy nappal korábban elég sokat beszélt, most Zutphen és Szatmárnémeti példaértékű együttműködését méltatta. Pataki Csaba alprefektus a személyes és szakmai kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta, és kiemelte, hogy a jövőben is bármilyen hasonló együttműködésre nyitottak. Megkérte ugyanakkor a holland partnert, hogy, bár a projekt hivatalosan véget ért, továbbra is „tartsák szemmel a fejleményeket" és szakmailag segítsék az otthont. Szintén az együttműködés fontosságát emelte ki Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere. Az általa vezetett intézmény 150.000 euróval járult hozzá 700.000 ezer eurós projekthez: az összeg nagyobbik részét Hollandia külügyminisztériuma állta.


Tanya van Gool, Hollandia bukaresti nagykövete (balra)
Tanya van Gool, Hollandia bukaresti nagykövete (balra)


Bonnes Venema, a Sutfene Alapítvány igazgatója, a projekt egyik irányítója példaértékűnek nevezte a politikummal való együttműködést és elmondta: az augusztusban, a holland külügyminisztériumnak megírandó jelentésében mindenképpen megemlíti, hogy a projekt során szerzett tapasztalok mindenkét fél számára igen fontosak. Kihangsúlyozta, hogy tisztában vannak felelősségükkel, amit a szatmárhegyi intézménnyel szemben valamint az idősebb generáció tagjaival szemben vállaltak és leszögezte: továbbra is készek segíteni és reményének adott hangot, hogy Romániában többen is követik a példát és egyéb hasonló intézmények is létrejöhetnek a következő években.

Romániának tisztában kell lennie az idősek iránti felelősséggel, mondta Vennema, míg Robbert van Hasselt, a Matra-projekt hollandiai menedzsere elmondta: nem mindegy, hogy miként öregszünk meg. Húsz év múlva Európa lakosságának 50%-a hatvanöt évnél idősebb lesz, ezért fontos, hogy ebben a korban is őrizzük meg fizikai és szellemi frissességünket.

Végezetül Mihaela Pop köszönetet mondott minden résztvevőnek, aki a projekt létrejöttében tanúsított segítségét és kihangsúlyozta a helyi szociális intézményekkel kialakult szoros együttműködős fontosságát.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: