2010-10-01 13:33:42• hírek • Póti Orsolya

Legyen idén is SPOT Fesztivál!

Idén is megszerveznék a Nemzetközi SPOT Színházfesztivált, amelyre legelőször 2007-ben rendeztek meg. Azonban az önkormányzat labilis pénzügyi helyzete megnehezíti a fesztivál létrehozását, ezért a szervezők potenciális támogatók segítségét várják.

A nagykárolyi rendezvény egyik célja, hogy kapcsolatot teremtsen a romániai és külföldi színészeti iskolák diákjai, illetve tanárai között, és hogy teret adjon a jövő színészeinek. A fesztivál által lehetőséget nyílik a nagykárolyi lakosság kikapcsolódására is: a rendezvény keretén belül színvonalas előadásokat tekinthetnek meg úgy román, mint magyar nyelven.

Az esemény három év után szinte egyedülálló lett Romániában; a nemzeti színházi mozgalom mérföldkövévé vált. A rendezvények eddigi résztvevői a nagyváradi, kolozsvári, bukaresti, szebeni, marosvásárhelyi és craiovai egyetemek diákjai voltak, illetve a kaposvári, a novi sadi és a burghauseni színészeti iskoláktól is jöttek érdeklődők.

A fesztivál keretén belül egy-egy konferenciára is sor került, a diákok szakmai jövőjének támogatása érdekében. A szervezők fontosnak tartják egy olyan rendezvény létrehozását, amely kifejezetten a színművészetet tanuló diákoknak szól, és amelyen csak az övék lehet a főszerep.  A fesztivál nem csak szórakoztató, hanem egy gyakorlati metódusnak is sikeresnek bizonyult: többek között felmerült a román és magyar színház közötti kapcsolatok, illetve a többnyelvű előadás problémája.

A diákok mellett több országos és nemzetközi hírű színész és professzor vett részt eddig a rendezvényen. Különleges volt a harmadik alkalommal megrendezett fesztivál, 2009-ben, amikor a burghauseni teatrológus és színművész, David Essig diákjaival együtt jött el a rendezvényre.

Az idei fesztiválra már jelentkeztek a kolozsvári, marosvásárhelyi, szebeni és craiovai egyetemek diákjai, külföldről pedig jönnének diákok Kaposvárról, Novi Sadból, Burghausenból, sőt a lengyelországi Wrachewből is. Cosmin Chivu, a román származású, amerikai rendező is jelentkezett az fesztiválra: november 23 és 27 között különböző foglalkozásokat szervezne a diákoknak.

A nagykárolyi SPOT Fesztiváligen sokat ígérő rendezvény a jövőre nézve. Eddig a rendezvény nagy részét a Szatmár Megyei Tanács, illetve a nagykárolyi Polgármesteri Hivatal támogatta, de a jelenlegi pénzügyi helyzet jelentősen megnehezíti az idei rendezvény megszervezését. Másfelől nagy probléma az is, hogy a több mint 103 éves Városi Színházat  rossz állapota miatt bezárták. Ezért ebben az évben egy másik helyszín fog otthont adni a rendezvénynek.

A fesztivál-sorozat folytatásáért a szervezők potenciális támogatók segítségét kérik, illetve az érdekeltek adománygyűjtési kampányhoz is folyamodhatnak. További információkért keressék fel a rendezvény fő szervezőjét, Paul Sarvadit. Elérhetőség: 0755821054, festivalulspot@yahoo.com.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: