2009-12-15 10:57:48• hírek • Kokes János/MTI

Kábítószer-birtoklás legálisan

Január 1-jétől nem büntetik Csehországban, ha valaki bizonyos kábítószereket kis mennyiségben saját használatra magánál tart.

A kábítószerek "kis mennyiségének" pontos nagyságáról hétfőn döntött a kormány. Bizonyos drogok használatát a január 1-jén életbe lépő új büntetőtörvénykönyv engedélyezi.

A kormány döntése alapján a "kis mennyiség" heroin esetében legfeljebb 1,5 gramm, kokainnál legfeljebb 1 gramm, a pervitinnél pedig 2 gramm. Marihuánából maximum 15 grammot tarthatnak maguknál a csehek januártól. Hasisnál a felső határ öt gramm, ecstasy esetében négy tabletta, míg az LSD esetében 5 adag.

Daniela Kovárová igazságügyi miniszter szerint a mennyiségek meghatározásánál a kormány a bíróságok eddigi gyakorlatából indult ki. Az említett mennyiség az, amelynél a bíróság elnéző volt, s nem alkalmazta a drogtartást eddig teljesen tiltó törvényt.

A cseh kormány egy hete tárgyalt először erről a témáról, de végleges döntés akkor nem született. A kemény drogok - tehát a heroin és a kokain esetében - a kormány javaslata eredetileg két grammot engedélyezett volna, de az e heti, újabb szakértői egyeztetések alapján ezt az adagot másfél grammra csökkentették.

Az igazságügyi és a belügyi tárca vezetője ugyanakkor feladatul kapta, hogy fél éven belül értékeljék ki, milyen hatással volt ez a törvénymódosítás a kábítószer-használatra, illetve az azzal összefüggésbe hozható törvénysértések alakulására.
A megengedettnél nagyobb mennyiségű drog tartása bűncselekménynek fog számítani, amiért akár két év börtönt is kaphat az illető.


Kis mennyiségű kábítószert már legálisan lehet birtokolni Csehországban
Kis mennyiségű kábítószert már legálisan lehet birtokolni Csehországban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: