2010-12-10 11:10:36• hírek • Szatmar.ro

Véget ér az „álom"?

Az eddigiekben szabadon forgalmazható legális drogokat árusító kereskedelmi egységeket szeretnék megszüntetni a városatyák.

A felvetést több politikus is magáénak érzi, hiszen elég népszerűvé vált az ügy. A legutóbbi (csütörtöki) helyi tanácsülésen is felmerült a kérdés, ekkor a szociáldemokraták részéről. Bár országszerte bezáratják a könnyű drogok forgalmazásával foglalkozó üzleteket, ezek újranyitnak.

Igen nehéz a dolguk azon politikusoknak, illetve belügyminisztériumi dolgozóknak, akik erkölcsi indíttatástól fűtve próbálják megakadályozni a legális szerek terjesztését. A törvény szerint ugyanis csupán az a szer minősül kábítószernek, amely az ezt meghatározó tiltólistán szerepel.

A könnyű drogok előállítóinak így viszonylag egyszerű dolguk van, hiszen nem kell mást tenniük, mint megváltoztatniuk a kémiai összetevőket úgy, hogy az anyag továbbra is tartalmazzon bódító hatást, így legális körülmények között továbbra is megmarad a klientúrájuk. Annyi csupán a dolguk, hogy a fürdősóként, illatosítóként, illetve bármilyen más termékként árusított hallucinogént tartalmazó termékek csomagolásán feltüntessék, hogy nem alkalmas emberi fogyasztásra.

Ilyés Gyula polgármester elmondása szerint a városvezetés igen nehéz helyzetben van, hiszen a már említett tények miatt igen nehéz egy terméket kivonni a forgalomból, főleg, hogy ezek bevizsgálására az országban csupán egy, Bukarestben működő laboratórium áll rendelkezésre, ez pedig túlzsúfolt.

A városvezető felvetette azt az elképzelését, miszerint a gyanús termékeket forgalmazó kereskedelmi egységeket egy-egy termék bevizsgálásának idejéig bezáratnák, amennyiben pedig bebizonyosodna, hogy alaptalan volt az aggodalom, kártérítést fizetnének az üzlet tulajdonosának a forgalom kiesése miatt. Lehet, hogy még az esetleges kártérítés kifizetésével is jobban járnánk, hiszen rengeteg hallucinogént tartalmazó terméket tudnánk kiszűrni.

Nem tisztünk eldönteni, ki mennyire jogosult arra, hogy meghatározza, hogy egy 18. életévet betöltött személy mit fogyaszthat és mit nem a könnyű drogok kategóriájából, mint ahogy az sem, hogy eldöntsük, mennyire károsak ezek a szerek és mennyire nem.

Több esetet regisztráltak már az említett szerek miatt kórházba kerülőkről, ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy vannak Romániától jóval fejlettebb országok, ahol a könnyű drogok forgalmazása és fogyasztása legális, több államban pedig megtűrt. Hazánkban mind az árusítást, mind a használatát törvény bünteti. A veszélyes drogok árusítása esetén 3-15 évig terjedő, a fokozottan veszélyes kábítószerek esetén 10-20 évig terjedő börtönbüntetésre lehet számítani.

A fogyasztók sem ússzák meg azonban, hiszen a vásárlás, birtoklás, illetve fogyasztás következményeként a könnyű drogokért 6 hónaptól 2 évig terjedő, a nagyon veszélyes drogokért pedig 2-től 5 évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak.

Tavaly több mint 1300 személyt kezeltek a kereskedelemben forgalmazott etnobotanikus szerek által okozott mérgezések miatt, ugyanakkor az is tény, hogy a marihuánának használatára nem jellemző a halálos túladagolás. A nagyobb mennyiségben belélegzett könnyű drog esetén ugyanis a fogyasztók pánikrohamokkal, szorongással, illetve félelemmel küzdenek ugyan, de ez nem okoz halálos kimenetelt, mint a kemény drogok.


Bezárnák az álomboltokat
Bezárnák az álomboltokat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: