2013-06-19 19:12:17• hírek • Szatmár.ro

Véget ér az Eco Methods projekt

Június 18-án a Szamoskrassói Rekreációs Központban került sor a projektzáróra.

Június 30-án ér véget az Eco Methods rövidített nevü, HURO/1001/075/1.3.1 „Interaktív környezetnevelési módszerek gyermekeknek" című projekt, melyet Nagykolcs Község Önkormányzata kivitelez a Magyarországi Szatmárikum Házai Közhasznú, Értékmegőrző és Fejlesztő Egyesület vezető partnerségével. A projekt a „Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" című program keretében 2012 július 1. és 2013 június 30. között került megvalósításra. A pályázat összköltségvetése 80.634 EUR.

A projekt célja a 10-18 év közötti gyermekek környezettudatosságának növelése és közvetetten az érintett szülők magatartásformájának javítása, mely hozzájárul az együttműködési területek fenntartható fejlesztéséhez.

Ezen cél elérése érdekében több tevékenységet valósítottunk meg:

- Honlapfejlesztés - Internetes vetélkedő bonyolítása
- Döntő vetélkedő szervezése
- 12 részes kisfilm készítése
- DVD-k készítése (500 darab).

Az interaktív, internet segítségével megvalósuló környezetvédelmi vetélkedő célja a diákok természettudományos ismereteinek bővítése volt. A vetélkedőre összesen 37 magyarországi és 42 romániai csapat nevezett. A résztvevők számukra érthető nyelvezeten ismerhették meg az aktuális helyi és globális környezetvédelemi és természetvédelmi problémákat, így képesek lettek a tudományos eredmények és a társadalmi folyamatok egymásra hatásának komplex szemlélésére olyan témákban, mint például a hulladékok kezelése, klímavédelem, energiahatékonyság, megújuló energiák, fogyasztóvédelem, egészséges táplálkozás stb. A tárgyi tudásuk gyarapítása mellett elértük azt is, hogy a fiatalok megismerték és használták a könyvtárakban és az üzletekben kapható szakirodalmat, folyóiratokat, egyéb tudományos publikációkat. Nem utolsó sorban, a gyerekek használható gyakorlati ismereteket sajátítottak el, melynek révén hasznos és felelősségteljesen gondolkodó tagjai lesznek a társadalomnak.

A kisfilmek készítésével célunk egy 12 részből álló különböző környezet- és természetvédelmi témaköröket feldolgozó interaktív - gyereknyelven készülő nevelési célzatú anyag összeállítása volt. A filmek elkészítése a projekt egyik fő tevékenységét adta, mely a döntő-vetélkedő során az egyes feladatokban beépítésre kerültek. Ugyanakkor a kisfilmekből 500 db dvd is készült, mely a nyilvánosság részére lesz elérhető.

A kisfilmek témakörei:

1. Erdők - Az erdő növény és állatvilága (denevérek, madárvilág) bemutatása. Természetközeli erdők és parkerdők. Nagyvadállomány túltartásának kérdésköre; az erdő mint rekreációs helyszín.

2. Vadon a kertben - Hogyan legyen madár- és lepkebarát a kertünk? Integrált kert (hasznos állatok élőhelyének megóvása sün, vakond, földigiliszta, rovarevő madarak, itató- odúkihelyezés).

3. Lételemünk a víz - Honnan, hogyan jut el otthonunkba az ivóvíz (partiszűrésű, rétegvíz stb), víztakarékosság a háztartásban. Keletkezett szennyvizek kezelése. A szennyvízforrások hatása a felszíni és talajvizekre. Házi fúrt kutak hatása a rétegvízre.

4. Power mindig kell - Fosszilis energiahordozók, háztartások energiafelhasználása, energiahatékonyság otthon. Energiafelhasználásból származó kibocsátások, üvegházgázok klímaváltozás.

5. Megújuló energia a jövő záloga - Napenergia hasznosítás (napkollektorok és napcellák); Hőszivattyúk típusai (víz, levegő talaj) működési elve; Szélenergia hasznosítás lehetőségei kicsiben és nagyban; Vízenergia hasznosítás előnyei és hátrányai; Biomassza hasznosítás, biomassza erőművek hatása az energiahordozókra (fa), geotermikus energia.

6. Közlekedjünk - Városi közlekedés; lakossági autóhasználat; parkolók és parkolóházak, Alternatív közlekedés, kerékpár és tömegközlekedés; Vasúthálózat versenyképessége, Mindenkinek jó ha kevesebb az autó

7. Légszennyezés - Ipari, lakossági, közlekedési kibocsátások, légszennyezés és környezetegészség (asztma), légszennyezők hatása az emberre és növényekre, biomonitoring projekt

8. Biokertészkedés és komposztálás - Vegyszermentes gazdálkodás; Biogazdaságok; Öngyógyító kiskert, házi komposztálás; műtrágyák hatása, szerves trágyázás előnyei és lehetőségeinek szűkössége; Talajvédelem erózió és defláció.

9. A hulladékok életútja - Hulladékok keletkezésének forrásai; mennyiségük, összetételük változása; hulladék-megelőzés a háztartásban; szelektív gyűjtés és az így gyűjtött hulladék sorsa; hulladékégetés és lerakás; veszélyes hulladékok,.

10. Fogyasztás és reklám egészséges táplálkozás - Reklámok hatása a fogyasztásra, a fogyasztó jogai; Adalékanyagok az élelmiszerekben, hatásuk, szerepük, létjogosultságuk; a kenyér hajdan és ma; prímőrök és szezonális zöldségek gyümölcsök fogyasztása.

11. Állatvédelem - Kisállattartás szabályai; állatvédelmi törvény; gazdasági állatok, külterjes és belterjes állattenyésztés; állatvédelem a mg-ban.

12. Pihenj természetesen - Aktív pihenés természetbarát módon; mire figyeljünk túrázás, sziklamászás, síelés közben; A kvad és jetski technokrata rémálom; A gyerekek motiválása a számítógép és TV-mellől; Testnevelés az iskolában.

Bővebb információt a projektről a http://ecomethods.szatmarikumhazai.hu/index.php/hu.html weboldalon olvasható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: