2009-06-19 09:44:42• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Vége az Iliescu elleni eljárásnak

Véglegesen megszüntették a büntetőeljárást Ion Iliescu volt román államfő és több más volt tisztségviselő ellen az 1990. júniusi bányászjárással kapcsolatos ügyészségi vizsgálat során.

Az illetékes főügyészség közleménye szerint megszüntetik a büntetőeljárást Iliescuval szemben, ejtik az említett eseményekkel összefüggő vádakat.

Ezek között szerepelt a "népirtás", de ezt a bűncselekményt az igazságügyi testület meg nem történtnek nyilvánította. Ami a háborús izgatást, az embertelen bánásmódot és a kínzásban való bűnrészességet illeti, ezeket különböző eljárásjogi hibákra hivatkozva vetették el.

Az ügyészégi határozat értelmében nem indul eljárás Virgil Magureanu, a belföldi hírszerzés és elhárítás (SRI) volt vezetője, Mihai Chitac egykori belügyminiszter és Victor Athanase Stanculescu volt védelmi miniszter ellen sem.
A román szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség már márciusban közölte, hogy valamennyi vádat ejtik Ion Iliescuval szemben, de a végleges határozat csak most született meg.

1990. június 13. és 15. között bányászok dúlták fel Bukarestet, és brutális módon felléptek azokkal szemben, akik az Iliescu által irányított akkori hatalom ellen tüntettek. A bányászok valóságos lincseléseket hajtottak végre, többen életüket vesztették. A bányászjárás áldozatainak száma vitatott: az illetékes parlamenti vizsgálóbizottság adatai szerint négyen vesztették életüket, a sebesültek száma pedig 746-ra tehető. Mások szerint azonban a halottak száma ennél jóval nagyobb.

Iliescu ellen a katonai ügyészség folytatott vizsgálatot éveken keresztül emberölés vádjával. 2007 nyarán azonban a vádlott számára kedvező döntés született az alkotmánybíróságon, amely kimondta, hogy katonai ügyészség nem vizsgálódhat civilek ellen, így az ügy átkerült a főügyészség hatáskörébe. Ez utóbbi a katonai ügyészek által végzett munkában számos formai hibát talált, így saját hatáskörben ismét lefolytatta az eljárást. Ennek eredményeként tavaly októberben lezárták az Iliescu elleni eljárást, mert nem találták megalapozottnak a volt államfő ellen felhozott vádakat.
Időközben az ügyészek találtak még egy olyan határozatot, amely nem volt iktatva a legfőbb ügyészségen. Ezt vizsgálták meg, és döntöttek végül úgy, hogy az abban foglalt vádakat is ejtik.

Ion Iliescu 1990 és 1996, illetve 2000 és 2004 között volt Románia államfője. Tavaly év végén vonult vissza a román politikai életből, miután úgy határozott, hogy nem indul szenátorjelöltként a parlamenti választásokon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: