2016-04-11 15:51:17• hírek • MTI

Vége a vasárnapi zárva tartásnak Magyarországon

A Fidesz-frakció támogatja a kormány kezdeményezését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonására - ismertette a kormánypárti képviselőcsoport álláspontját annak vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kósa Lajos beszámolt arról is, hogy a Ház kedden kivételes eljárásban szavazhat az előterjesztésről, amely akkor alkalmazható már a következő vasárnap, ha a törvény még a héten megjelenik a közlönyben, miután az államfő aláírta azt.

Kérdésre úgy fogalmazott: nem tartják vereségnek a döntést, bár "az kétségtelen kudarc, hogy ez embereket nem tudtuk meggyőzni egy olyan intézkedés helyességéről, amely meghozta a hozzá fűzött reményeket". Ezt azzal egészítette ki: az embereknél az a szabadságfelfogás, hogy bármikor vásárolhassanak, felülírta, hogy mindenkinek joga van a vasárnapi pihenőnapra.

A boltzárat kezdeményező koalíciós partner, a KDNP fenntartja elvi álláspontját, és szeretnék elérni annak kiterjesztését olyan ágazatokra is, ahol nem feltétlenül szükséges a munkavégzés a hét utolsó napján. Ez alól kivétel, ha valaki önszántából akar dolgozni - tette hozzá.

Kósa Lajos hangsúlyozta, a jogszabály gazdasági eredményei pozitívak: nőtt a kiskereskedelmi forgalom és a foglalkoztatás is a szektorban, a baloldal forgalomesésre vonatkozó "jóslatai" pedig hamisnak bizonyultak. Bizonyos gazdasági ágak, például a vendéglátás és az idegenforgalom pedig jóval a nemzetgazdasági átlag feletti növekedést mutattak.

A frakció ennek ellenére azt állapította meg: az embereket nem sikerült egy év alatt meggyőzni a változtatás elfogadásáról, döntő többségük azt jelezte vissza, hogy nem ért egyet az intézkedéssel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: