2010-02-10 16:46:02• hírek • Gozner Gertrud

Vége a repülésnek

A kormány szerda délelőtt elfogadta azt a sürgősségi rendeletet, amely megtiltja az etnobotanikus szerek forgalmazását az országban.

Az intézkedés 27 szert és kilenc növényt érint, amelyeket hallucinogén hatásuk miatt a kábítószerek kategóriájába sorol a kormány. A határozat egy nappal azután született, hogy a képviselőház az etnobotanikus szereket forgalmazó üzleteket kivonta az illegalitás alól.

A sürgősségi kormányrendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után lép érvénybe, azután lesz néhány hetük a kereskedőknek, hogy a meglévő készleteiket megsemmisítsék. A kormányrendelet alapján egyúttal börtönnel büntethető a betiltott szerek és növények árusítása, birtoklása, szállítása, vásárlása, termesztése és a velük folytatott kísérletezés. Használatuk ezen túl csak orvosi célzattal engedélyezett, illetve olyan intézetek birtokolhatják kis mennyiségben, amelyek drogok azonosítására szakosodtak.

A Gyógyszerészeti Kamara képviselői szerint a forgalomban levő etnobotanikus szerek 98 százaléka káros az egészségre, mivel hallucinogén hatást váltanak ki. Egy részük pedig ártalmatlan növény, amelyet tiltott szerekkel permeteztek be.

Szatmárnémetiben három hasonló profilú boltot tartanak nyilván, az intézkedés nyomán ezek is hamarosan bezárni kényszerülnek. Egyébként a megyében az év eleje óta hét személy lett rosszul az etnobotanikus szerek fogyasztásától. Az elmúlt hétvégén két harmincéves fiatalember panaszkodott rosszullétre a kórház sürgősségi osztályán miután a hallucigén szerekből sodortak maguknak cigarettát. Hétfő éjjel egy szórakozóhelyen lett egy harminc év körüli nő rosszul, miután a tiltott füvekből készült cigarettát szívott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: