2010-10-19 09:38:59• hírek • Horváth Júlia/MTI

Lövöldöztek a parlamentben

Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld parlamentjében kedden reggel kitört lövöldözés kezdete után a terroristákat megölték - jelentette az Interfax hírügynökség biztonsági forrásra hivatkozva.

Ramzan Kadirov csecsen elnök a telefonon érdeklődő Vlagyimir Putyin kormányfőnek beszámolt a különleges hadművelet menetéről, s az orosz kormány sajtószolgálata szerint azt mondta, hogy két rendőr vesztette életét.
Korábban egyes források arról számoltak be, hogy egy biztonsági őr megsebesült és három életét vesztette, mások arról szóltak, hogy négy rendőr halt meg. 

Szakértők szerint az épületben pokolgépet helyezhettek el, ezért a fegyveresek megsemmisítése után tűzszerészek láttak munkához a helyszínen. A RIA Novosztyi hírügynökség szintén meg nem erősített értesülése szerint két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az épület mellett. A hírügynökség úgy tudja, a képviselők érkező autói között behatolt a parlament területére egy személyautó, amelynek két utasa öngyilkos merényletet követett el, további két fegyveres pedig bevette magát az épületbe és tűzharcba kezdett az őrséggel.

A források szerint a lövöldözés néhány percig tartott, majd a bent lévő civileket - köztük a parlament elnökét - kimenekítették, az épületet körülvették több fegyveres testület egységei, és különleges hadművelet keretében megkezdték a terroristák ártalmatlanná tételét.

Az incidensről tájékoztatták Rasid Nurgalijev orosz belügyminisztert, aki Groznijban tartózkodik, hogy a Rendőrség Napja alkalmából kedden értekezletet tartson a csecsenföldi belügyminisztériumban. Nurgalijev sürgős megbeszélést tartott Kadirov elnökkel.

Oroszország sikertelenül igyekszik megfékezni az Észak-Kaukázusban az iszlám szélsőségesek tevékenységét. Csecsenföld e szempontból jó ideig kivételnek tűnt: a Moszkva iránt lojális Kadirov kiszorította a köztársaságból a szélsőségesek többségét, így ott viszonylagos nyugalom honolt. A nyáron azonban a bandák szervezett támadást indítottak a Kadirov-klán faluja ellen, s most a parlamentet támadták meg.

Az Oroszországtól való függetlenségért küzdő szeparatisták mozgalma gyakorlatilag már nem létezik, és az iszlám szélsőségességet a helyi vezetők szerint a végletes szegénység, a klánok közötti harcok, a korrupció, és a rendvédelmi szervek kemény fellépése táplálja: a militánsokat lehetőség szerint megsemmisítik, s nem ritkán civilek is áldozatul esnek a rendkívüli hadműveletekben. A helyi vallási vezetők hangsúlyozzák, hogy az iszlám békés vallás, nincs köze a szélsőségességhez, és hogy a fegyveres bandák az eredetitől eltérően, saját érdekeik szerint értelmezik az iszlámot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: