2013-07-02 15:52:36• hírek • MTI

Vége a korlátlan utazásnak és az ötcsillagaos szállásnak

Fele annyi pénzt szán a román parlament a vidéki honatyák elszállásolására, mint eddig: a törvényhozóknak ezentúl havi 4000 lejből maguknak kell gondoskodniuk bukaresti szállásról - közölte kedden a Mediafax hírügynökség.

Jelenleg körülbelül kétszáz törvényhozó lakik négy- vagy ötcsillagos szállodákban Bukarestben, akiknek havi 8000 lej körüli szállodaszámláját eddig a román parlament fizette, egész évben, a parlamenti vakáció idején is.

A honatyák nem utazhatnak többé korlátlanul a belföldi vonatokon és repülő-járatokon sem: hetente csak egy menettérti repülőutat számolnak el számukra. Akik a parlament tulajdonát képező gépkocsit használnak, azok - az eddigi 9,5 helyett - csak 7,5 liter üzemanyagot számolhatnak el 100 kilométerenként. Azok a törvényhozók, akik nem vesznek igénybe "kincstári" autót, ezentúl havi 1000 lejt számolhatnak el a választókerületükben tett utazások címén. Irodájuk fenntartására továbbra is - havi illetményük másfélszeresét - 7500 lejt kapnak a honatyák és az összeg feléről kell csak számlát felmutatniuk, mire költötték.

Mindezeket a megszorításokat a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvény tartalmazza, amelyet hétfőn ötödik nekifutásra fogadott el a román parlament. A jogszabályt egyszer az államfő küldte vissza megfontolásra, háromszor pedig az alkotmánybíróság dobta vissza a törvényhozók mentelmi jogával kapcsolatos kifogások miatt.

A román törvényhozók azért voltak kénytelenek takarékossági intézkedéseket elfogadni, mert a bukaresti kormány ugyanakkora költségvetést irányzott elő a - decemberben 120 fővel gyarapodott - parlament működésére, mint amennyit tavaly költöttek az intézményre.

A jobboldali Romania Libera című lap a 2010-es adatokra alapozva korábban azt írta, hogy egy romániai szenátor háromszor annyiba kerül, mint egy magyarországi képviselő. A lap számításai szerint Magyarországnak kevesebb mint egymillió forintjába kerül havonta egy képviselő, míg Romániának hárommillió forintba egy szenátor - 45 ezer lej - és 1,6 millióba - 24 ezer lejbe - egy képviselő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: