2011-02-17 13:15:15• hírek • MTI/Reuters/AFP

Vége a kopaszságnak

Amerikai kutatók a stressz belekre gyakorolt hatását vizsgálva egereknél egy olyan vegyületbe botlottak, amely serkenti a szőr-, illetve hajnövekedést.

Eredményeiket a PLoS One című internetes tudományos folyóiratban szerdán ismertették. "Az egerek csaknem 100 százaléka reagált, a szőrük teljesen visszanőtt, igen drámai a hatás" - mondta el Million Mulugeta, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem munkatársa.

A kutatók génmérnökséggel létrehozott egerekkel dolgoztak, amelyeknél a genetikai módosítás hatására túltermelődött a kortikotropin-kibocsátó faktor (CRF), így krónikus stresszben éltek. Ezek az egerek idősödve elvesztették szőrüket. Miután azonban - eredetileg bélműködésük vizsgálata céljából - öt napon át a stresszhormont blokkoló vegyületet (astressin-B) fecskendeztek be az egereknek, szőrük újra nőni kezdett. Három hónap elteltével szőrük alapján már nem lehetett megkülönböztetni a genetikailag módosított és nem módosított rágcsálókat, és a hatás akár négy hónapig is eltartott, ami viszonylag hosszú időtartam az egerek életében.

Mulugeta szerint megállapításaik új utat nyithatnak az embereknél tapasztalható hajhullás kutatásában is.


Egy hajnövesztés előtt álló egér
Egy hajnövesztés előtt álló egér


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: