2010-08-11 10:49:39• hírek • Szatmár.ro

Vége a H1N1 járványnak

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden lezárultnak nyilvánította a H1N1 vírus okozta influenza világjárványt - jelentette be a szervezet igazgatója, Margaret Chan.

Ebben az influenzavírusban mintegy 18500-an haltak meg a vírus 2009. áprilisi felbukkanása óta. Margaret Chan a WHO sürgősségi bizottsága keddi tanácskozásán elfogadott ajánlásokat követte, amelyen azt vizsgálták meg, hogy a H1N1 influenzát visszaminősíthetik-e „világjárvány utáni" fázisba, vagy továbbra is pandémiás kórként kezeljék.

A WHO azt is közölte, a H1N1-es influenza feltartóztatására készült védőoltások továbbra is hatékonyak ezen vírus ellen, s használni kell ezeket a kockázati csoportok megvédésére.

A H1N1-járvány körül amúgy botrány van kibontakozóban, miután egy brit orvosi lap a múlt héten megírta, hogy a WHO tavaly júniusi bejelentése a H1N1 influenza-világjárványról megalapozatlan volt. A WHO illetékes bizottságának munkájában a vírusellenes készítményeket gyártó cégek fizetési listáin szereplő szakértők is részt vettek, a gyógyszercégek degeszre keresték magukat, a brutális influenzajárvány elmaradt.


Közel 40 ezer oltást adtak be Szatmár megyében
Közel 40 ezer oltást adtak be Szatmár megyében


Sok a megválaszolatlan kérdés Romániában is, ahol nem egészen egy millió háromszázezer lakost oltottak be az A típusú H1N1 elleni vakcinával. Az országban több mint hétezren fertőződtek meg az újinfluenzával az elmúlt egy évben, 122-en pedig az életüket veszítették a fertőzés szövődményei miatt.

Ami Szatmár megyét illeti, több tízezer oltást szállítottak a megyei közegészségügyi hatóságnak a tavalyi év novemberével kezdődően, amelyek nagy részét fel is használták a lakosok immunizálásához.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság adatai szerint, 39500 oltást adtak be az igénylőknek a téli hónapokban - főként a krónikus betegeknek, gyerekeknek, iskolásoknak, kismamáknak és az idős személyeknek. A megye egészségügyi személyzete közül több mint 1500-an kapták meg a vakcinát, 1300 iskolást immunizáltak valamint közel ezer hatósági személyt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: