2006-07-31 08:42:23• hírek • Noemi Brigitta Boros

Szenvedélybetegségek III.

 Játékautomatók, elektronikus kütyük és shopping-mánia – Modernkori függőségek.

 A kóros játékszenvedély tágabb értelemben szintén az addiktológia tárgykörébe tartozik, mint kényszeresnek tekintett viselkedészavar. Mióta elterjedtek a játékautomaták, játéktermek ezrei csábítanak a pénzszórásra. A fiatal férfiak a legveszélyeztetettebbek, akik több millió lejt is elköltenek, mire szakemberhez fordulnak. A felnőtt világban, a kaszinókban pedig már több tízmilliós összegeket játszanak el a játékos kedvűek.

A tiltólistákon sokan szerepelnek olyanok, akik saját magukat tiltatják ki a szerencsebarlangokból. A videó, számítógép, internet robbanásszerű elterjedésével egyre többen függnek ezektől a technikai csodáktól.

Társadalmi rétegtől, végzettségtől, korosztálytól függetlenül gyarapodik azoknak a száma, akiknek egészségük, egzisztenciájuk, teljesítményük, emberi kapcsolataik rovására megy ez az őrület. Az interneten köttetett kapcsolatokra jellemző, hogy sosem lehetnek olyan igazak, intimek, felelősségteljesek, mint a személyes emberi kontaktus.

A vásárlási mánia is komoly párkapcsolati konfliktusok forrása lehet, amelyben elsősorban a nők érintettek. A fogyasztói társadalom "átkaként" lépten-nyomon reklámok kínálják a cégek termékeit, hirdetések ömlenek ránk a médiából is. A vásárlási kényszerben szenvedő betegek komoly lelkiismeretfurdalással élnek, felszínesebben élik meg mindennapjaikat, egy idő után úgy érzik, hogy emberi kapcsolataik sem működnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: