2009-04-27 16:13:02• hírek • Gozner Gertrud

Védőoltási kampány a megyében

A Védőoltások Európai Hete keretén belül indított kampányt a Megyei Közegészségügyi Hatóság.

A célcsoportot a 0-7 év közötti korosztály alkotja, akik valamilyen okból fogva nem kapták meg a köztelező oltásokat - jelentette be Lidia Tamas, a hatóság védőoltásért felelős programjának a vezetője. Ebbe a csoportba tartozó gyerekek valamilyen szempontból hátrányos helyzetben vannak, elszigetelten élnek, szociálisan hátrányos helyzetűek vagy etnikai származásuk miatt nehéz eljutni hozzájuk.

A vakcinákat az Egészségügyi Minisztérium finanszírozza az Európai Védőoltási Hét keretén belül, így mindegyik oltás ingyenes - tette hozzá Tamas. Kedden, szerdán és csütörtökön a közegészségügy munkatársai karöltve a települések orvosaival körbejárja az érintett családokat és igyekeznek meggyőzni a szülőket az oltás hasznáról.

A települések ahol az elkövetkező napokban megfordulnak: a Szokond községhez tartozó Felsőboldád, a Nagytarna melletti Bocskó, Túrterebes, Nagymadarász, Szatmárzsadány és Tasnádszarvad. Ha nem tudnak mindenkihez eljutni, akkor jövő héten folytatják a kampányt - fejtette ki a közegészségügyi hatóság munkatársa. A kampány eredményességéről május 8-án fogják értesíteni a minisztériumot.

Az oltásoknak köszönhetően az utóbbi öt évben nem fordult elő a megyében rózsahimlős és tetanuszos eset. A vakcinák nagy részét az európai uniótól kapott készítmények alkotják, ilyen például a két leggyakrabban használt oltás: a DTP, amit a tetanusz elleni használnak, és a Tetraxim, amit gyermekbénulás, poliomielitisz ellen adnak be. Ezekből 500 darabot szeretnének az elkövetkező héten szétosztani a gyerekek között.

Amint Dorina Dragos-Guran, a megyei közegészségügyi hatóság vezetője elmondta, a már ismertetett védőoltásokon kívül vannak nem kötelezőek is, amelyeket a szülök opcionális kérhetnek gyermekük számra, hogy ezzel is súlyos betegségeket előzzenek meg.

Ilyen például a beta-hemolitikus streptococcus által okozott fertőzés, amely a 2 hónap és 2 év közötti korosztályt veszélyezteti. Ezt a típust főleg a külföldről hazatért szülők ismerik és kérik gyermekeik számára - tette hozzá. A kiegészítő oltásokról a család és gyermekorvosoknál lehet érdeklődni, ezek ára több tíz lejtől több százig terjedhet, mert többnyire külföldről importált készítményekről van szó.

Védőoltási kampányt indított a Megyei Közegészségügyi Hatóság

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: