2010-08-13 14:52:39• hírek • Szatmár.ro

Védőoltás stressz ellen

Hivatalos szakmeghatározások szerint: a vakcina vagy védőoltás olyan elölt/legyengített kórokozókat tartalmazó készítmény, aminek beadása után a szervezet a kórokozóval szemben aktív immunvédettséget szerez.

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatóinak állítása szerint, olyan oltóanyagot állítottak elő, ami védelmet nyújt a stresszel szemben. Robert Sapolsky neurológus professzor szerint mindössze egy lépés szükséges ahhoz, hogy a stresszellenes vakcinát mihamarabb forgalomba hozzák. Az elképzelések szerint a védőoltás várhatóan kiiktatná az eddig alkalmazott stresszkezelési módszerek legtöbbjét, mint például a gyógyszereket és a különböző relaxációs terápiákat. 30 évnyi kutatás eredményeit összegezve Sapolsky azt állítja, hogy az agy biokémiai egyensúlya könnyen módosítható úgy, hogy nyugalmi-, stresszmentes állapotba kerüljön, mindezt anélkül, hogy az egyén koncentrálókészségét a mindennapi normális kerékvágásból kizökkentené.

Az aggodalomtól eltérően, a krónikus stressz többek között olyan betegségeket produkál, mint a cukorbetegség vagy a szívinfarktus. Szakértők szerint ráadásul stressz hatására a szervezetben azok a hormonok is felszabadulnak, amelyek megakadályozzák a normál vérkeringést és érszűkületet idéznek elő. A kutatást végző tudósok szerint azok, akik az élet nehéz időszakaiban képesek megőrizni pszichés egyensúlyi állapotukat, a stresszel szemben is ellenállóbbak lesznek. A stressz miatt számos pszichés zavar is megjelenhet, a stresszel szembeni ellenálló-képesség biológiai okainak feltárása pedig segíthet ezen zavarok visszaszorításában. A jelek szerint, az új védőoltásnak köszönhetően szervezetünket hamarosan a stressz elleni védettségre is felkészíthetjük. A kérdés mindössze az, vajon világviszonylatban hányan lesznek hajlandóak arra, hogy a szervezet természetes védekezési reakcióját egy oltóanyag által „kikapcsolják"?


Védőoltás stressz ellen: egy lépéssel a vakcina forgalomba hozatala előtt

Védőoltás stressz ellen: egy lépéssel a vakcina forgalomba hozatala előtt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: