2007-11-13 14:37:40• hírek • Szatmar.ro

Védjük őket a hidegtől

 A tél beálltával kedvencünkre is több időt kell szánni.

A téli szezon nem okoz különösebb problémát azoknak a kutyáknak, akik a lakásban vannak. Viszont annál inkább oda kell figyelnünk kedvencünkre, ha kint tartjuk az udvarban.


Dr. Molnár Zsolt állatorvos, a téli hideg elleni védekezésben adott tanácsokat.

Ha télen sétálni indulunk a szobatiszta kiskutyánkkal, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a séta aktív legyen. Ne tegyük ki kedvencünket egy esetleges felfázásnak, ha folyamatos mozgásban van a kutyus, elkerülhetőek a fázás okozta betegségek. A séta befejezése után, hazaérve, mossuk le a kutya hasát, illetve lábait egy kis langyos vízzel, így az állat is jobban érzi magát, és a lakást sem piszkolja. Sétáláshoz kisruhát is adhatunk rá, de otthon mindenképpen vegyük le róla, mert ha hozzá szokik fázni fog benne az utcán.

Az udvarban tartott kutyákkal nehezebb dolgunk lehet. Fontos, hogy az ól olyan helyen legyen, ahol védve van  a hideg széltől, és az eső sem ver be. Rövidebb szőrű kutyáknál érdemes almot tenni az ólba. Legelőnyösebb ha fűrészporból, vagy szalmából készítjük, mivel ezt egyszerű cserélni és viszonylag szárazon tartja a kutya fekhelyét. Nem ajánlott rongydarabokkal melegíteni az olt, ugyanis az magába szívja a nedvességet, így folyamatosan vizes helyen lesz a kutya, amely betegségeket okozhat. Az ól alját jobb ha fa, és nem beton képezi, mivel izületi bántalmak léphetnek fel.

Azt is tartsuk szem előtt, hogy több energiát használ el kedvencük a hideg idő miatt, így több táplálékot kell neki biztosítsunk. Lehet langyos, vagy meleg ételt adni, mert ez segít az ideális hő fenntartásában. A vizét többször ellenőrizni kell, mert hamar befagyhat.

Ügyeljünk továbbá arra is, hogy oda engedjük ki játszani a kutyát, ahol nincsenek üvegszilánkok, különböző lemezek a hótakaró alatt, amelyek lábsérülést idézhetnek elő.

A téltől nem feltétlenül kell drasztikus módon féltenünk kedvencünket, hiszen sokuk élvezi a mozgást, csúszkálást, fürdést a hóba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: