2009-12-30 13:25:07• hírek • Gozner Gertrud

Védelem az influenza ellen

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság legutóbbi jelentése szerint a december 20 és 27 közötti időszakban 275 személy oltatta be magát a sertésinfluenza vírusa ellen.

A beoltott személyek többségében krónikus betegségben szenvedő páciensek voltak, valamint egészségügyi dolgozók. További 558 lakos a hagyományos szezonális influenza vírusa elleni oltást adatta be magának. Szintén az elmúlt héten ezer személyt regisztráltak vírusos felső légúti megbetegedéssel, míg 153-an tüdőgyulladással jelentkeztek az orvosnál.

A H1N1 vírus elleni oltási kampány kezdete óta a megyében 1356 személy kapta meg a vakcinát, többségük fiatal, valamint veszélyeztetett csoportokba tartozó lakos. A két influenza típus elleni oltási akció párhuzamosan zajlik, de szemben a sertésinfluenza elleni vakcinával, a hagyományos influenza elleni oltást több mint 4 ezren kérték.

Szatmár megyébe november végén jutottak el az oltóanyagok, 12 ezer H1N1 elleni, és 18250 szezonális influenza elleni vakcina. Az Egészségügyi Minisztérium legújabb mérlege szerint összesen 120 ezer lakos kapta meg a sertésinfluenza elleni oltást.

Az új miniszter, Cseke Attila is beoltatta magát a romániai fejlesztésű vakcinával. A szaktárca vezetője szerint Romániának minden esélye megvan a járvány leküzdésére, mivel azon 11 ország közé tartozik, amely saját fejlesztésű vakcinával rendelkezik a vírus ellen. Ráadásul más államoktól eltérően itt ingyenesen lehet hozzájutni az oltóanyaghoz.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: