2010-08-16 16:38:23• hírek • Szatmár.ro

Védekezzünk a hőség ellen

A napok óta tartó hőség egyre több áldozatot szed ország szerte: heten hunytak el a kánikula miatt és százak lettek rosszul a nagy melegben. Szatmárnémetiben kiszáradás és napszúrás miatt szállítottak személyeket a kórházba. Érdemes megfogadni a hőség elleni tanácsokat!

Többen lettek rosszul az elmúlt hétvégén Szatmár megyében is a nagy hőségben: tizenöt személyt a mentőszolgálat dolgozói szállítottak be a megyei kórház sürgősségi osztályára kiszáradással és rosszulléttel, közülük egy 51 éves lakos ittas állapotban esett össze az utcán a kiszáradás jeleit mutatva, egy nyolcéves gyerek és egy felnőtt pedig napszúrás miatt szorult egészségügyi ellátásra.

Rekkenő hőséget jeleztek egyébként a következő napokra is a meteorológusok, így nem árt a védekezés.

Harminc fok feletti hőmérséklet nemcsak a beteg, de az egészséges szervezetet is megviseli. Ezért ajánlott ilyenkor könnyű öltözéket hordani, és minél több folyadékot inni. Különösen a gyermekek igényelnek nagyobb odafigyelést, vigyázni kell, hogy kellő mennyiségű vizet igyanak.

A helyiségek ablakait ajánlott zárva tartani reggel 9 és este 9 óra között, s csak az esti órákban szellőztetni.
A legfontosabb, hogy délelőtt 11 és 16 óra között különösen nem ajánlott napozni, sőt, napon tartózkodni sem. Kerülni kell a fizikai, megerőltető munkát a melegben. A túlzott napozás, napon való tartózkodás napszúráshoz, leégéshez vezet, hosszú távon pedig növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

A meleg időszakban ugyanakkor gyakoribbak az ételmérgezések, a hasmenések. A nyári betegségek elkerülése végett, különösen a kézmosást tartják fontosnak a közegészségügyiek. Emellett az ételek elkészítésénél is, az átlagosnál is több figyelmet kell szentelni a higiéniára. Az alapanyagokat nemcsak alaposan meg kell mosni, hanem óvni kell a rovaroktól is. A nyers tojásból készülő élelmiszerek, mint például a majonéz, különösen magukban rejtik a veszélyét egy esetleges fertőzésnek.

Ugyancsak nagyon fontos, hogy soha nem fogyasszanak, s még az állatoknak se adjanak, felfúvódott vagy sérült konzerveket, és nagyon fontos, hogy csak a szavatossági idő lejárta előtt lehet ezeket megenni. Ugyanis az ilyen romlott konzervekben képződő méreganyag nem semlegesíthető főzéssel, illetve már módszerek segítségével sem.
Amennyiben emésztési panaszaik lennének, hányinger, hányás, hasmenés, hasfájás jelentkezne, vagy rossz közérzet, láz, fejfájás alakul ki, mindenképp forduljanak orvoshoz.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: