2014-06-04 10:58:39• hírek • Kocsis Zoltán

Vébé-ellenféllel hangol Románia, a románok áldozatával Magyarország

A nyári szünet előtti utolsó barátságos meccsén lép pályára szerda este Románia, míg Magyarország az utolsó előtti meccsén. Victor Piturca legénységének ellenfele a világbajnokságra készülő Algéria lesz, míg Pintér Attila fiai a románok legutóbbi ellenfelével, Albániával csapnak össze.

Az olasz Giovanni de Biasi által edzett Albánia szombat este 1-0-ás vereséget szenvedett Románia ellen Svájcban, most pedig Budapesten a magyarokkal mérik össze erejüket. A keretből ezúttal sem hiányzik az olasz Lazio két játékosa, a kapus Etrit Berisha és a védekező középpályás Loric Cana - ezzel azonban véget is ér a sztárcsapatokban játszó albánok sora. Jó indulattal még ide sorolhatnánk Migjen Bashát (Torino), valamint Valdet Ramát, aki idén kiesett a spanyol élvonalból a Valladoliddal. Rajtuk kívül azonban elsősorban a svájci első és a német második osztályban szereplő játékosok alkotják a csapatot.

Amíg az albánoknál csak öten játszanak a hazai bajnokságban, addig utóbbi bő egy évben kikoptak a légiósok a magyar válogatottból. Az albánok és a kazahok ellen készülő keretben mindössze öten keresik idegenben a kenyerüket: Stieber Zoltán és Korcsmár Zsolt a német Greuther Fürthben, Lovrencsics Gergő a lengyel Lech Poznańban, Dudzsák Balázs a Dinamo Moszkvában, Priskin Tamás pedig az izraeli Maccabi Haifában. Hosszú évek után fordul ismét elő, hogy mindhárom kapus az NB1-ben keresse kenyerét: Horváth Tamás a kiesett Mezőkövesdben, Rózsa Dániel a Haladásban, Dibusz Dániel pedig a Ferencvárosban. A keret gerincét amúgy a bajnok Debrecen és a tavalyi első, idén második Győr adja: öt-öt játékost.

Sajnos valamennyinél hosszabb a sérültek listája: többek között Bogdán Ádám, Gulácsi Péter, Koman Vladimir, Tőzsér Dániel, Radó András és Szakály Péter, Nikolics Nemanja sem áll rendelkezésre.

Pintér első győzelmére hajt első budapesti meccsén szövetségi kapitánykényt: irányításával a válogatott tavasszal Győrben 2-1-re kikapott Finnországtól, két héttel ezelőtt pedig Debrecenben 2-2-es döntetlent ért el Dánia ellen. Leginkább azért, mert az északiak sorra puskázták el helyzeteiket... Biztató lehet, hogy Albánia még soha nem győzte le Magyarországot.

Románia ezzel szemben szombat este Svájcban a veterán Razvan Rat kései góljával 1-0 arányú győzelmet aratott Albánia ellen. Victor Piturca kerete azonban azóta kényszerből két helyen is megváltozott: a kapus Ciprian Tatarusanu gyereke keresztelője miatt utazott haza, helyét Costel Pantilimon veszi át, míg a jobb szélső védő Alexandru Matel sérülés miatt utazott haza. Helyét az a Cristian Manea veheti át, aki Albánia ellen minden idők legfiatalabb román válogatottja lett: a Viitorul védője még nem töltötte be a 17. életévét!

Érdekes, hogy a Viitorul rajta kívül további két futballistát ad a keretbe: Florin Tanasét és Bogdán Mitreát. A legnagyobb meglepetés azonban Bogdan Vatajelu beválogatása: a 21 éves játékos ugyanis a második osztályú CSU Craiova profija.

Ami Algériát illeti, az észak-afrikai ország csapata a hamarosan kezdődő világbajnokságra készül: a következő meccsük immár Belgium ellen lesz a H csoportban (Oroszország és Dél-Korea található még ebben a négyesben). Vahid Halilovics csapatában olyan játékosok találhatóak, mint Napolit erősítő Fauzi Gulam, a Valencia motorja, Szofian Feguli, az Inter reménysége, Szafir Taider, a Porto csatára, Nabil Gilas vagy éppen a Milan korábbi védője, Dzsamel Meszbah (jelenleg Livorno).

Magyarország - Albánia 21.30 DunaTV

Algéria - Románia 21.30 Antena1

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: