2013-10-21 15:36:11• hírek • MTI/ Kocsis Zoltán

Vb-pótselejtező: a románok megkapták álmaik ellenfelét

Öröm Bukarestben: Románia megkapta azt az ellenfelet a világbajnoki pótselejtezőn, amelyről a sajtó és a közvélemény egy hete álmodozik: Görögországot. A Portugália-Svédország párharc lesz a slágerpárosítása a jövő évi labdarúgó-világbajnokság európai pótselejtezőinek.

A nemzetközi szövetség (FIFA) zürichi székházában hétfő délután készítették el a párosítást: a magyar válogatottat a selejtező D csoportjában megelőző román csapat a görögökkel találkozik, míg az ukránok a franciákkal, az izlandiak pedig a horvátokkal játszanak oda-visszavágós párharcot.

A kiemelt válogatottak közül a leggyengébbnek tartott Görögország ott volt a tavalyi Európa-bajnokságon, ahol meglepetésre túlélték a csoportkört is. A selejtezőcsoportban Bosznia mögött szorult a második helyre, megelőzve a 2010-es vébérésztvevő Szlovákiát. A 2004-es Európa-bajnok 2009-ben is pótselejtezőre kényszerült, akkor 1-0, 0-0 után ejtette ki Ukrajnát. Romániának ezzel szemben nincsenek pozitív tapasztalatai a pótselejtezőket illetően: 2001-ben alulmaradt Szlovéniával szemben - pedig akkor is ők tűntek a leggyengébb ellenfélnek.

A pótselejtező legkiemelkedőbb párosítása minden kétséget kizáróan a Portugália-Svédország párharc. Ha közbe nem jön valamiféle sérülés, a két találkozón farkasszemet nézhet egymással korunk legzseniálisabb futballistái közé tartozó Cristiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic. Ez egyben azt is jelenti, hogy az önbizalomhiánnyal véletlenül sem vádolható páros közül valaki nem lesz ott Brazíliában.

A harmadik párosításban Ukrajna visszavághat Franciországnak: a két csapat a tavalyi kontinensbajnokság D csoportjában találkozott egymással. Akkor az ukránok házigazdaként 2-0 arányban maradtak alul Jeremy Menéz és Yohan Cabaye góljait követően.

A negyedik párharcban akár valósággá is válhat az izlandi álom: a 332.000 lakosú szigetország csapata a negyedik kalapból indulva először vehet részt pótselejtezőn. Hogy ki is jussanak Brazíliába, az utóbbi hónapokban gödörben lévő, belső viszályoktól gyengített Horvátországot kell legyőzniük. Ha azonban nem figyelnek,  Mario Mandzukic akár egyedül is képes eldönteni a páros sorsát.

Az első felvonásokra november 15-én kerül sor, a visszavágókat pedig négy nappal később rendezik. A győztesek vehetnek részt a brazíliai világbajnokságon.

Európai pótselejtezők:
Portugália - Svédország
Ukrajna - Franciaország
Görögország - Románia
Izland - Horvátország

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: