2010-12-11 11:23:49• hírek • MTI

Vatikáni botrány

A Vatikán nem volt hajlandó együttműködni egy ír vizsgálattal a dublini klérus több tagjának gyerekekkel szemben elkövetett nemi visszaélései ügyében, mert az ír kérelmek nem tartották tiszteletben a hivatalos eljárásokat - derül ki egy amerikai diplomáciai jegyzékből, amelyet a WikiLeaks kiszivárogtató portál adott közre.

A Murphy-bizottság információkérése "sok embert megsértett a Vatikánban (...) mert abban a Vatikán szuverenitásának a sérelmét látták" - olvasható az Egyesült Államok római nagykövetségének ez év február 26-i sürgönyében, amelyet szombati számában közölt a The Guardian című brit újság.

A dokumentum szerint a bizottság közvetlenül, a diplomáciai út megkerülésével írt vatikáni tisztségviselőknek. Ez kiváltotta a Vatikán haragját, amely felrótta az ír kormánynak, hogy nem követelte meg a bizottságtól a Szentszéktől való információkérés előírt eljárási módját. Írország vatikáni nagykövete, Noel Fahey úgy jellemezte azt az időszakot, hogy "a legnehezebben kezelhető válság, amelyet valaha látott".

A háromévi vizsgálat után tavaly novemberben közzétett Murphy-jelentés fölfedte, hogyan leplezték a dublini egyházmegye tisztségviselői a klérus több tagja által gyermekeken elkövetett szexuális visszaéléseket. Március 20-án XVI. Benedek pápa az ország hívőihez írt - és az ír püspökökkel szemben igen kemény hangú - levelében az egész egyház "szégyenkezését" és "lelkifurdalását" hangoztatta ír papok és szerzetesek pedofil visszaélései miatt.


vatikán


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: