2018-12-20 08:33:56• hírek • Közlemény

Vasúttörténeti előadás iskolásoknak az Örökségünk Őrei programban

December 19-én, szerdán Lőrincz Tibor, volt vasúti mérnök és bélyeggyűjtő tartott előadást az Avram Iancu Általános Iskola VIII.C osztályának. Gardos Blanka beszámolóját olvashatják:

Az ismeretterjesztő program a vasútállomásról és a vasúti vonalakról szólt, melyet magyar és román nyelven is meghallgathattak a nebulók. Az osztály rengeteg új információval gazdagodott. Megtudták, hogy a vasút 1871-ben jutott el Szatmárnémetibe. A fiatalok számára szinte hihetetlen, hogy 147 éve lehet szeretett városunkat vonattal megközelíteni.

 

Az első Szatmárt érintő vasútvonal 220 km hosszú volt, Debrecent és Máramarosszigetet kötötte össze (Debrecen – Mihályfalva – Nagykároly – Szatmárnémeti – Halmi – Máramarossziget). Ekkor az állomás épülete még nem létezett. Feladatát egy máig álló, jóval kisebb épület látta el.

 

Az előadást hallgatva arról is értesültek, hogy 2007-ben az osztrákok vasútállomásunk felújítását tervezték, viszont ez az eredeti tervek hiánya miatt meghiúsult. 2019-ben az állomás épülete 120 éves lesz, már most készülnek eme fontos eseményre. Lőrincz Tibor úrtól megtudták, hogy ezen alkalomra egy különleges bélyeg megjelenését tervezik valamint egy kiállítás megrendezését.

 

A vasútállomásra már nagyon ráfért a törődés. Az Avram Iancu Általános Iskola VIII.C osztálya továbbra is folytatja a tevékenységét a jövőre 120 éves épületért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: