2015-10-29 12:15:09• hírek • Kocsis Zoltán

Vasúti terminált Szatmárra!

Románia szállítási stratégiájának megváltoztására kéri Eugeniu Avram prefektus a hétvégén Avasfelsőfaluba érkező Iulian Matache közlekedésügyi minisztert annak érdekében, hogy Szatmár megye sikeresen pályázhasson meg egy vasúti terminál létrehozásáról szóló projektet az Európai Uniónál.

Mindez a döntés azt követően született meg, hogy szerdán az érintett felek - közigazgatási vezetők, vállalkozók, a Román Vasúti Társaság regionális és helyi elöljárói, valamint környezetvédelmi szakemberek - megbeszélést tartottak a kormánybiztosi hivatalban.

A kezdeményezés Békéssy Erzsébettől, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség Igazgatójál származik, akinek a közvetítésével az idei év folyamán előbb informálisan, aztán a helyszínen is megtekinthették az érdeklődők a debreceni repülőtér mellett működő vasúti terminált.

„Bizonyítható, hogy a közlekedési eszközök által a levegőbe juttatott szennyező anyagok 90%-át a teherautók bocsátják ki. A közúti árufuvarozás csökkentésében azonban nem csak a szennyeződés mértékét tudnánk csökkenteni, hanem a kamionok által jelentett balesetveszélyt is. Szintén fontos szempont, hogy a kamionok jelentősen rontják az utak minőségét is", hangoztatja Békéssy valamennyi lehetséges fórumon.

A keddi találkozó során ismét bebizonyosodott, hogy több jelentős vállalkozót érdekelne egy vasúti terminál kialakítása. A kormány által tavaly elfogadott közlekedési stratégiában is több hasonló terminál kialakítása szerepel országszerte - de a határ menti Szatmár megye nincs a listán.

Éppen ezért Avram a hétvégén azzal a kéréssel fordul majd Matachéhoz, hogy a szaktárca módosítsa a stratégiát és Szatmár megye is kerüljön fel a listára. Ez azért nagyon fontos, mert a terminál kialakítására jelentős uniós pénzeket lehet lehívni - ám a csak akkor, ha az szerepel az országos stratégiában, magyarázta el Békéssy.

„Az országos stratégia előírja, hogy 2020-ig Románia 40%-kal csökkenti a kamionforgalmat, úgyhogy reméljük, a tárcavezető nyitott lesz a kérésre. Mi addig is folytatjuk a munkát. Megalakult egy munkacsoport, melynek célja egyrészt, hogy felmérje azokat a cégeket, amelyek érdekeltek lehetnek a terminál kialakításában, illetve készítünk egy tanulmányt, amely azt hivatott bemutatni, milyen gazdasági, környezetvédelmi és egyéb hatásai lennének egy ilyen vasúti terminál kialakításának", mondta Békéssy.

Hogy a terminált hol alakítanák ki, még nem tudni, ám két elképzelés is megszületett: az egyik szerint az ipari park közelében lenne célszerű megépíteni, a másik szerint pedig a Gőzfűrész-állomásnál lévőt kellene felújítani. Mi több, a CFR halmi irányítói jelezték: az Ukrajnából érkező áruforgalom fogadására a határ menti községben is célszerű lenne egy terminált kialakítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: