2009-11-02 15:54:51• hírek • MTI

Vasúti baleset történt

Egy mozdony beleszaladt egy várakozó személyszállító gyorsvonat szerelvényébe hétfőn a romániai Beszterce-Naszód megyében.

A szerencsétlenségnek három sérültje van. A Temesvár és Máramarossziget között közlekedő gyorsvonat az egyik állomáson vesztegelt, minthogy elromlott a mozdonya, emiatt azt egy másikra kellett kicserélni. Csakhogy az új mozdony - egyelőre tisztázatlan okokból - belerohant a veszteglő szerelvénybe, amelynek vagonjaiban mintegy ötven utas várakozott.
A vagonok nem siklottak ki, de ez a baleset ismét felkavarta a kedélyeket, mert az utóbbi időben túl sok baleset történt a romániai vasútvonalakon. Néhány héttel korábban például egymás után siklottak ki az ország különböző pontjain a vonatok, elsősorban műszaki hiba miatt.    

Szeptember végén a Bukarest és Jászváros (Iasi) között közlekedő gyorsvonat siklott ki Galati megyében, a vonat egyik vagonja műszaki okokból ugrott le a sínekről. Vasúti illetékesek szerint vagy a sínek meghibásodása okozta a balesetet, vagy a váltóőr éppen akkor váltott, amikor a vonat mozgásban volt, így siklatva ki az egyik vagont. Nem sokkal korábban a Temesvár és Bukarest között közlekedő szerelvény siklott ki a dél-romániai Craiova közelében, többen megsérültek. Ugyanazon a napon egy üzemanyagot szállító tehervonat hat vagonja Kolozsvár és Aranyosgyéres között zökkent le a sínekről, a felborult tartályvagonokból folyt az üzemanyag, de személyi sérülés akkor sem történt.

A szerencsétlenségek e sorozata nyomán a szakemberek felhívják a figyelmet a romániai vasúthálózat általánosan rossz állapotára. A sajtó szerint Romániában összesen 5148 kilométer vasútvonal szorulna teljes felújításra, ebből 1054 kilométer kifejezetten veszélyesnek számít. Az állami vasúti társaság szerint csupán a hálózat műszaki karbantartásához legalább 250 millió euróra lenne szükség évente, márpedig erre a célra mindössze 20 millió euró áll rendelkezésre. Eközben a vasútnál a válságos időkre való tekintettel leépítések folynak, tovább csökkentik a kiadásokat.

Ami a hétfői balesetet illeti, Radu Berceanu közlekedési miniszter nyilatkozatában felhívta a figyelmet, hogy a vasúti közlekedés terén egyre romlik a fegyelem. Megállapította, hogy a mozdonynak a szabályok szerint óránként legfeljebb húsz kilométeres sebességgel lett volna szabad csak haladnia, ehelyett ötven kilométeres sebességgel ment a síneken.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: