2010-03-29 12:40:20• hírek • MTI/dpa

Vasúti alagútat építenek

Vasúti alagutat építenek Barcelona mindmáig befejezetlen katedrálisa, a híres Sagrada Familia közvetlen közelében.

José Blanco spanyol közlekedési miniszter a munkálatok kezdetekor kijelentette, minden elképzelhető biztonsági intézkedést megtettek, nehogy megsérüljön híres épület. A tervek szerint a Sagrada Familia melletti egyik utca alatt futó alagút annak a nagy sebességű vasúti szakasznak lesz a része, amely a Madrid és Barcelona közötti vonalat hosszabbítja meg Franciaország irányában.

Joan Rigol, a bazilika építésével foglalkozó alapítvány elnöke a hét végén arról beszélt, hogy egyes szakvélemények szerint az alagút építése károkat okozhat a templomban, ezért panaszt emelnek a bíróságon a terv ellen.  A bazilikán több mint százhúsz éve folynak a munkálatok Antoni Gaudi (1852-1926) híres építész tervei alapján. Bár a katedrális még mindig nem készült el teljesen, novemberben XVI. Benedek pápa felszenteli.

A vasúti alagút kialakításához a templom hosszában egy 104 oszlopból álló föld alatti falat húznak fel, amelynek az lesz a feladata, hogy alátámassza és védje a bazilika épületét. Ezen kívül az alagút vonala mentén szenzorok ezreit helyezik el, hogy regisztrálják és mérjék az esetleges rezgéseket. Az alagút 5,6 kilométeren keresztül húzódik majd Barcelona belvárosa alatt. A várhatóan 2011-re befejeződő munkálatok 180 millió euróba (49 milliárd forintba) kerülnek.Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: