2010-10-27 10:03:39• hírek • Trebitsch Péter, MTI

Villámgyors vasút Kínában

Mindössze 45 percre zsugorodott a Sanghaj-Hangcsou közötti 200 kilométeres távolság megtétele azzal a nagysebességű vasúti vonallal, amelyet hivatalosan kedden adtak át Kínában.

Az ázsiai ország ezzel újabb lépést tett a világ leggyorsabb vasúti hálózatának megépítése felé. Egy időben indult a két végállomásról az első két szerelvény, a CRH380A kínai fejlesztésű és gyártású villamos motorvonat, és ezzel kezdetét vette menetrendszerinti közlekedésük. Átlagsebességük 350 kilométer lesz óránként, amivel a két város közötti 202 kilométeres távon a menetidő az eddiginek mintegy a felére, 45 percre csökken. Ez az a pálya, ahol a Harmónia becenévű vonattal szeptember 28-án egy tesztúton 416,6 km/órás sebességet, vagyis világcsúcsot értek el.

Csak összehasonlításként: egy repülőgép felszállás előtti nekifutásának sebessége átlagosan 250-300 km/óra; a Boeing 737-500-ast többnyire 330 km/óra sebességnél emelik a magasba. Ezért is érzik az új vonat utasai egy földi repülés részeseinek magukat.

Ami a belső rázkódást illeti, sajtójelentések már a tesztidőszakban arról számoltak be, hogy a fejjel lefelé, tehát a kupakjára állított ásványvizes palack menet közben nem billent ki egyensúlyi helyzetéből.

Hírek szerint a Sanghaj-Hangcsou vonalon a személyzetet is gondosan válogatták ki, tagjainak - az előírás szerint - jó természetük van, kedvesek és készségesek, 164 centiméternél nem alacsonyabbak, kiválóan beszélik a sztenderd mandarint, és más területeken is tehetségesek.

A Kína kereskedelmi, pénzügyi központját Csöcsiang (Zhejiang) tartomány székhelyével összekötő frissen átadott pályával - amelyet húsz hónapig építettek - az ország szuperexpressz vasútvonalának hossza 7400 kilométer fölé emelkedett.
A vonal forgalomba helyezésének ünnepségén Liu Cse-csün (Liu Zhijun) vasútügyi miniszter azt hangoztatta, hogy mostantól enyhülni fog a Jangce folyó deltájának közlekedésére háruló nyomás, bővülni fognak a gazdasági és személyi kapcsoltok, valamint felgyorsul a térség bekapcsolódása a gazdasági vérkeringésbe.

A tárca előrejelzése szerint, míg 2010-ben mintegy 3,05 milliárd utazásra kerül sor a delta vidékére és onnan más városokba, addig 2020-ra ez a szám már eléri az 5 milliárd 500 ezret. A Sanghaj és Hangcsou közötti kilencmegállós útra első osztályon 156 jüanba (72 lej) kerül a jegy, 98 jüan (45 lej) a másodosztályra szóló.

Kína 2008-ban, az olimpia évében helyezte üzembe első gyorsvasútját Peking és a tengerparti kikötőváros Tiencsin (Tianjin) között. Ezt követte a Vuhan-Kuangcsou (Wuhan-Guangzhou), a Csengcsou-Hszian (Zhengzhou-Xian) és a Sanghaj-Nanking (Shanghai-Nanjing) vonal.  2012-re Kínát 110 ezer kilométer vasútvonal fogja behálózni, amiből 13 ezer kilométer lesz a gyorsvasúti pálya.

Nagy várakozás előzi meg a jelenleg építés alatt álló 1318 kilométer hosszú Peking-Sanghaj vonalat, amelynek átadását 2012-re tervezik. Kína két legfontosabb városa között akkortól a jelenleginek a felére, öt órára fog csökkeni a menetidő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: