2011-05-23 15:22:20• hírek • Kocsis Zoltán

Vasszigorral a puskázók ellen

Hétfőtől, azaz május 23.-tól iratkozhatnak be a diákok országszerte az idei évi érettségire. Ez Szatmár megyében megközelítőleg hat és fél ezer diákot érint, árulta el Kónya László főtanfelügyelő-helyettes.

„Jelen pillanatban 3626 olyan diákunk van, aki jelentkezhet az érettségi vizsgákra. Ez a szám azonban csak megközelítőleg mutatja meg az érettségizők számát, mivel nem tudjuk, hogy azon fiatalok közül, akik az előző években végeztek, de valamilyen oknál fogva nem érettségiztek le, hányan jelentkeznek idén", mondta a szakember. Aki a Szatmár.ro kérdésére válaszolva azt is elmondta, hogy csak a jelentkezések összegzése után derül ki az is, hogy a hányan vizsgáznak majd magyar anyanyelvből.

Kónya elmondta, hogy az érettségire készülők idei száma valamivel alacsonyabb, mint a tavaly volt, de ez nem meglepő, hisz az előző esztendő produkálta a legmagasabb értéket az elmúlt évtizedben.

Az érettségi vizsgák június 6.-8. között veszik kezdetüket a román szóbelivel, ezt az anyanyelv (június 8.-10.), a digitális ismeretek (június 13.-17.) és egy világnyelv (20.-23.) vizsgája követi. Az írásbeli vizsgák június 27.-én kezdődnek a román nyelvvel, majd 28.-án az anyanyelv, 29.-én a profilnak megfelelő kötelező, július 1.-én pedig a profilnak megfelelő választott tárgy következik.


Hétfőtől lehet jelentkezni az idei érettségire
Hétfőtől lehet jelentkezni az idei érettségire


Az előzetes program szerint július 3.-án hozzák nyilvánosságra az eredményeket, 4.-én lehet ezek ellen tiltakozni, a végleges eredmények pedig 8.-án kerülnek kihirdetésre.

Daniel Funeriu oktatási miniszter figyelmeztetett, hogy az idén nagyon szigorúan veszik a csalások elleni küzdelmet. „Ami történt a vámokban, az megtörténhet a tanügyben is", mondta a minap, utalva a vámhivatalokban történő letartóztatásokra.

Ezzel kapcsolatban Kónya László elmondta: soha nem látott szigorral kénytelenek majd fellépni a másoló, puskázó vizsgázók ellen. Az új előírások szerint, akit elkapnak, annak nem csak eltörlik az összes, addigi eredményét, de az azt követő két esztendőben nem is próbálkozhat újra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: