2011-11-28 18:50:28• hírek • MTI, Szatmár.ro

Vasile Blaga lett a román szenátus elnöke

Vasile Blaga, a román kormánykoalíció fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) politikusa lett a román szenátus elnöke, miután hétfőn őt választotta meg a román parlament felsőháza a házelnöki tisztségbe.

A funkciót eddig Mircea Geoana, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa töltötte be, akit a múlt héten leváltottak, miután saját pártja kizárta soraiból. A román kormánykoalíció Blagat jelölte a funkció betöltésére, az ellenzék pedig Titus Corlateant. A szavazáskor a papírforma érvényesült, Blaga 69 támogató voksot kapott Corlatean 63 szavazatával szemben. Vasile Blaga korábban belügyminiszter is volt, 2008-ban pedig megpályázta Bukarest főpolgármesteri tisztségét, de alulmaradt a versenyben.   

Geoana 2008 végétől töltötte be a házelnöki tisztséget, akkor ugyanis a parlamenti választások után nagykoalíciót alakított a PD-L és a PSD. Az akkori alkunak megfelelően a PSD kapta meg a szenátus házelnöki posztját, amit azóta változatlanul Geoana töltött be annak ellenére, hogy 2009 őszén a szociáldemokraták kiléptek a kormányból.
Hétfőn a román kormánykoalícióban élénk tárgyalások zajlottak arról, hogy lesz-e közös jelöltjük a házelnöki posztra. Ugyanis a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is igényt tartott a tisztségre. Végül a PD-L, az RMDSZ és a koalíciót a parlamentben támogató, független honatyákat tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) és a nemzeti kisebbségek frakciója megállapodtak Blaga egyöntetű támogatásában.

Így az RMDSZ is támogatta Blaga megválasztását, a szövetség viszont cserében megkapja a kormányfőtitkári posztot. Eddig a magyar szervezet csak kormányfőtitkár-helyettest jelölhetett úgy a jelenlegi, mint a 2005 és 2008 között regnáló Tariceanu-kormányban. A kormányfőtitkári poszt jelenleg üres, miután Emil Boc miniszterelnök a múlt héten leváltotta a funkciót betöltő korábbi tisztségviselőt. Az ideiglenes kormányfőtitkár a szatmárnémeti Gáti István, aki kormányfőtitkár-helyettesként dolgozott az elmúlt időszakban. A kormányfőtitkár a kabinet apparátusához tartozik, az általa vezetett kormányfőtitkárság legfőbb szerepe a kormányülések előkészítése.

A szatmár.ro kérdésére Günthner Tibor szenátor elmondta: a szenátus elnökéről való szavazást komoly politikai vita előzte meg. Egyrészt az RMDSZ a PD-L-vel alkudozott az elnöki székről, ugyanis a szövetség a szavazatokért cserébe nem csak a kormányfőtitkári állást, hanem a mezőgazdasági miniszteri tisztséget is szerette volna megszerezni. Másrészt az RMDSZ-en belül is voltak viták a jelöltállítás ügyében: néhányan úgy gondolták, hogy az RMDSZ saját jelöltet kellene indítson az elnöki címért.

Günthnertől megtudtuk: a nemrég menesztett kormányfőtitkárt jelenleg a szatmárnémeti Gáti István helyettesíti, ideiglenesen. Arról még az RMDSZ-en belül fog döntés születni, hogy Gáti marad-e a székben, vagy más tölti be ezt a funkciót. A szövetségen belül felmerült Hunyad megye jelenlegi prefektusának, Dézsi Attilának is a neve a kormányfőtitkár-jelöltek között.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: