2009-09-04 13:51:26• hírek • Tóth Klarissz

Vasfogyasztás és egészség

Napjainkban minduntalan a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságáról hallunk. De mit is jelent a „kiegyensúlyozott" a táplálkozás vonatkozásában? És pontosan milyen az ilyen jellegű életmód?

A kiegyensúlyozott táplálkozás felelős azért, hogy szervezetünk kifogástalanul működjön. Ehhez pedig az szükséges, hogy testünket proteinekkel, zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal felvértezzük. Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag a vas. Megannyi pozitívuma mellet az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy erősíti az immunrendszert, a test védőőre. Nem véletlen, hogy szervezetünk vastartalmának legnagyobb hányada a májban valamint a vérben található.

A vashiányos embereknél olyan jellegzetes tünetek alakulnak ki, mint az általános fáradékonyság és sápadtság, az immunrendszer gyengeségéből következő betegségek, a szellemi kapacitás romlása, nőknél pedig a súlyos vashiány akár meddőséget is okozhat. A szervezetben fellépő vashiány miatt a vér sem tudja teljes körű feladatait ellátni, mivel nem juttat megfelelő oxigén az izmokba, így azok teherbíró képessége is csökken. A vörösvérsejtek képződésének egyik fontos mozgatórugója a vas, amennyiben a szervezetben vashiány lép fel, a vérszegénység is azonnal megmutatkozik. Egy egészséges szervezet hozzávetőleg három-öt g vasat tartalmaz. Ennek aránya a naponta elfogyasztott élelmiszerek függvényében változik. Terhes nőknek és a nőknek általában napi 15 mg vasra van szükségük, míg a férfiaknak valamivel kevesebbre, naponta 12 mg-ra. Ezt az adagot betegség, rendszeres alkoholfogyasztás valamint dohányzás esetén mindenképpen növelni kell.

Köztudott, hogy az állati eredetű élelmiszerek a leggazdagabbak vasban. Ilyen a tojássárgája, a máj, a csontvelő, a bélszín (általában a vörös húsok), valamint az osztriga. Természetesen a vegetáriánusok is pótolhatják a szervezetükből hiányzó vasmennyiséget, mégpedig növényi eredetű élelmiszerekkel: dióval, szárított gyümölcsökkel (mazsola, datolya, füge, kajszibarack és szilva), borsóval, babbal, lencsével, zöldpaprikával, káposztával. De a friss gyümölcsök, mint az eper, a szilva, a cseresznye és a szőlő is tartalmaznak vasat. Mesterséges formában, csak egy alapos orvosi kivizsgálást követően ajánlott vastablettát magunkhoz venni, saját fejünk után sémiképpen sem indokolt. Túladagolás esetén akár láz, szédülés, esetleg eszméletvesztés is előfordulhat. Amennyiben kiegyensúlyozottan táplálkozunk, szervezetünk a kisebb mennyiségben felhalmozódott vasfölösleget a csontvelőben, májban és vesében raktározza el. Azonban azt is tudnunk kell, hogy szervezetünk érzékeny műszere csak abban az esetben hasznosítja kellőképpen a vasat, ha étkezéseink alkalmával megfelelő mennyiségű kalciumot is magunkhoz veszünk.


A kiegyensúlyozott táplálkozás felelős azért, hogy szervezetünk kifogástalanul működjön

A kiegyensúlyozott táplálkozás felelős azért, hogy szervezetünk kifogástalanul működjön


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: