2015-05-19 16:53:36• hírek • Kocsis Zoltán

Vasbetonszerkezettel erősítik az Isten házát Irinyben

További adományok felajánlására magánszemélyeknek vagy szervezeteknek lehetőségük van az irinyi lelkipásztori hivatalban.

Nemes gesztussal kereste meg szerkesztőségünket Geréb Miklós irinyi református lelkipásztor: köszönetét szerette volna tolmácsolni. Persze, ha valaki meg akar köszönni valamit, akkor azt jelenti, hogy előtte egy másik dicséretre méltó cselekedet is történt. Segítségnyújtás. Erre, pontosabban további segítségnyújtásra van szüksége az irinyi református egyházközségnek ahhoz, hogy be tudják fejezni templomuk teljes felújítását.

A mindössze 500 lakosú, Érendréd községhez tartozó faluban a tavaly fogtak hozzá a munkálatokhoz, mivel az 1804-ben épült templom falain méretes repedések jelentek meg. Betudható ez a falak elvizesedésének is, na meg annak, hogy az épület egy lejtőn áll. Ezért körbeásták az alapot, vasbeton tartószerkezetet öntöttek be, aminek stabilizálnia kell a falakat. Ez a művelet 61.000 lejbe került, ami alaposan meghaladja a mindössze 282 lelket számláló gyülekezet éves bevételét. Szerencsére a vallásügyi államtitkárságtól sikeresen megpályáztak egy 40.000 lejes támogatást. A fennmaradó összeget pedig az gyülekezetnek kellett előteremtenie.

Szerencsére a környező gyülekezetek is tudják, hogy „erős várunk nékünk az Isten" és igyekeztek segíteni. Geréb Miklós lelkipásztor pedig azzel a listával keresett meg minket, amelyből kiderül, melyik gyülekezet mekkora összeggel tudta támogatni a felújítást. Ezek szerint Bere 25 lejjel, Bogdánd 200 lejjel, Dobra 100 lejjel, Érkörös 50 lejjel, Érszodoró 50 lejjel, Gencs 120 lejjel, Hadadnádasd 150 lejjel, Kismajtény 50 lejjel, Krasznamihályfalva 1200 lejjel, Magyarcsaholy 230 lejjel, Pelekeszi 200 lejjel, Szaniszló 100 lejjel, Szilágypér 150 lejjel, Tasnád 231 lejjel, Tasnádszántó 150 lejjel, Tanádszarvad pedig 100 lejjel járult hozzá a rehabilitálási munkálatokhoz.

„Az Irinyi Református Egyházközség elnöksége köszönetét fejezi ki a gyülekezeteknek, amelyek temploma felújítására eddig adakoztak. Jó érzés megtapasztalni, hogy egy nemes cél érdekében a nagykárolyi egyházmegye gyülekezetei összetartó közösséget alkotnak", fűzte hozzá Geréb Miklós. Gyorsan hozzátette: ezzel még nem ért véget az adománygyűjtés, hisz még jó néhány gyülekezet jelezte: kész segíteni. Ennek csak egyetlen feltétele van: ha Geréb Miklós igét hirdet náluk.

Ebből az összegből remélhetőleg sikerül majd körbeszigetelni az alapot, járdát önteni a templom közül és egy vízelvezető csatornát építeni. Az igazi megoldás viszont az lenne, ha a 111 éves épület köré egy teljes vasbetonkoszorút tudnának építeni és lecserélnék a tetőt is. Ami - a már megvalósult munkálatokat is beleértve - 200.000 lejbe kerülne...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: