2010-10-04 15:41:12• hírek • Tóth Klarissz

Vásárolj hazai terméket akció

A román kormány arra akarja sarkallni az ország lakosságát, hogy az emberek elsősorban Romániában előállított termékeket vásároljanak.

A Gazdasági és Kereskedelmi minisztérium (MECMA) által meghirdetett országos kampány, a „Cumpără românește" vagyis „Vásárolj hazai termékeket" szlogen égisze alatt fog zajlani. A kampány célja továbbá új munkahelyek teremtése és a nagyszabású akció szemináriumokon, vásárokon, kiállításokon valamint médiaorgánumokban való népszerűsítése. A finanszírozási szerződés a Belügyminisztérium valamint a Gazdasági és Kereskedelmi minisztérium között kerül aláírásra. A projekt 85 százalékát uniós pénzalapból finanszírozzák, 15 százaléka pedig állami társfinanszírozás, melynek összértéke 5,2 millió euró és a finanszírozási szerződés aláírásától számított egy éven belül fog zajlani. Egy hasonló program a „Romániában előállított termékek" elnevezéssel 2000-ben is zajlott, a jelenlegi akció azonban jóval átfogóbb és komplexebb, mint az előző volt.

Egyre több élelmiszert importálunk külföldről

Románia fogyasztói piacán található zöldségek és gyümölcsök közel 80-, a tejtermékek 20/30-, a húsáruk 70 százaléka import árú. Az országos kampány egyébként nagyban hasonlít a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület által szeptemberben indított akcióhoz, ami a „Vásárolj helyi terméket" nevet viseli. Ennek célja a helyi gazdaság és a helyi termékek versenyképességének megőrzése.

Szatmári szintre vonatkoztatva a megyebeliek is örülhetnek annak, hogy a helyi termékek népszerűsítésére számos kezdeményezés született. Többek között ezt a célt szolgálja, az ezentúl minden pénteken déltől-, szombat estig megrendezésre kerülő hagyományos mezőgazdasági termékek vására. A vásárnak a Szakszervezetek Művelődési Háza és a Közigazgatási Palota közötti Október 25-e tér ad otthont, ahol a hangsúlyt a szatmári termékekre helyezik. Tény az, hogy globalizált fogyasztóvá lett társadalmunkban nehéz ellenállni a szupermarketek kínálatának, de tudatos vásárlóként mindképpen nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk arra, hogy hazai/helyi égtájon termett/előállított élelmiszereket fogyasszunk.


Nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk arra, hogy hazai/helyi égtájon termett élelmiszereket fogyasszunk
Nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk arra, hogy hazai/helyi égtájon termett élelmiszereket fogyasszunk

Nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk arra, hogy hazai/helyi égtájon termett/előállított élelmiszereket fogyasszunk


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: