2014-02-14 12:27:41• hírek • Czinzel László

Vasárnapig tart nyitva az eddigi legrangosabb kisállatkiállítás

Új helyszínen, minden eddiginél több kiállítóval és egyeddel nyitotta meg kapuit a Szatmár Megyei Kisállattenyésztők Egyesületének idei rendezvénye. Hatalmas nyulakat, fajtatiszta tyúkokat, galambokat és fácánt is láthat az, aki vasárnap 14 óráig kilátogat a rendezvényre.

Előnye és hátránya is van annak, hogy idén nem a Szakszervezetek Művelődési Házában, hanem a Lucian Blaga sugárút 89 szám alatt  található egyik raktárépületben tartja kiállítását a kisállattartók egyesülete. Előny az, hogy sokkal több állatot lehet megmutatni az érdeklődőknek, hiszen sokkal több a tér, mint az eddigi helyszínen. Onnan a Szakszerveztek Művelődési Házába költözött színház szorította ki a tyúkokat, nyulakat és egyéb kisállatokat bemutató kiállítást. A hátrány az, hogy messze van a városközpont, lehet hogy így kevesebb nézőt fog vonzani a versennyel összekötött kisállat-tárlat - tudtuk meg Tarcsa Attilától, a kiállítást szervező egyesület elnökétől.

De nem csak a nagyközönségnek megmutatni az állományt gyűltek össze már csütörtök délután a kisállattartók. Akkor került sor ugyanis a versenyre, amelyen magyarországi, nagybányai és tordai küllembírók pontozták a benevezett állatokat. Mint megtudtuk, mielőtt kisállat-bíró lesz valakiből, komoly vizsgán esik át az országos egyesületnél. Így lesz valakiből baromfiakra, nyulakra vagy galambokra szakosodott ítész, aki pontosan ismeri a bizonyos fajták standardjait.

Soha ennyi résztvevő nem volt az évente megrendezett kisállatkiállításon: a nagyváradi, nagybányai, margittai, nagykárolyi, fugyivásárhelyi, sőt, debreceni tenyésztők kisállatait csodálhatjuk meg - mert be kell vallanunk, van köztük néhány figyelemreméltó.

Akkora galambok, amelyek egy-egy kisebb tyúk méretével vetekednek, vagy hatalmas nyulak, lógófülűek, kosfejű vagy éppen szokatlannak mondható színezetű tapsifülesek, meg persze tyúkok. Ezek közül is a méret volt a szokatlan számunkra. A kiállítók szívesen mesélnek is az állatokról és azok tartásáról. Kiderült: egy-egy fajtatiszta és már díjazott tyúk ára a 100 eurót is elérheti, egy tenyésztési szempontból kitűnő nyúl pedig 200-300 eurót is megérhet.

Erdélyi kopasznyakú kakas

Meggazdagodni viszont nem lehet a kisállattenyésztésből - mondja az egyik nyúltenyésztő -, hiszen ha drágán is lehet eladni egy nyulat, ugyanolyan sokba kerül egy új megvásárlása, hiszen a vérvonalat folyamatosan frissíteni kell.

A kiállítást tehát mindenképp érdemes megnézni, különösen a gyermekekenek lesz nagy élmény a sok fajtatiszta jószág, melyeket nem látni minden nap. Egy felnőtt belépőjegy 5 lejbe kerül, gyerekeknek pedig 3 lej a jegy. Szervezett, legalább 10 fős csoportok esetében egy belépőjegy csupán 2 lejbe kerül.

Páva is látható a kisállatkiállításon

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: